VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Natalia Gavrilița: Muncim pentru a aduce Europa acasă, inclusiv prin aderarea Republicii Moldova la zona SEPA

”Vom munci împreună pentru a aduce Europa acasă, inclusiv prin aderarea, în cel mai scurt timp, la zona SEPA”. O declarație în acest sens a fost făcută de premierul Natalia Gavrilița la conferința internațională „Aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro – realizări și perspective”.

„Odată cu integrarea noastră în zona SEPA, atât cetățenii care trăiesc în țările membre, cât și companiile noastre vor putea conta pe cheltuieli mai mici și o competitivitate mai mare. Vom trece la transferuri bancare mai ieftine, care, de fapt, sunt fără comisioane. Nu este un proces ușor, sunt anumite obstacole tehnice, normative și financiare, însă vă asigur, din partea Executivului, că vom face tot ce ne stă în puteri pentru a facilita și a accelera aderarea țării noastre la Zona Unică de Plăți în Euro”, a declarat Natalia Gavrilița.

În discursul său, prim-ministra a menționat că aderarea la zona SEPA rămâne o prioritate, în contextul în care economia țării noastre este strâns interconectată cu cea a spațiului european.

Actualmente, peste 60% din comerțul de mărfuri și 80% din cel de servicii derulează cu țări membre SEPA, iar aproape 75% din stocul de investiții străine directe în economia națională provin tot din aceste țări.

Totodată, șefa Executivului și-a exprimat speranța că aderarea țării noastre la SEPA va accelera și atingerea dezideratului de integrare în UE.

„Integrarea în Uniunea Europeană înseamnă bunăstare, justiție dreaptă, reguli clare, instituții transparente și o țară în care fiecare cetățean poate trăi o viață împlinită. Vom munci împreună pentru a aduce Europa acasă, inclusiv prin aderarea, în cel mai scurt timp, la zona SEPA”, a mai menționat Gavrilița.

Prezent la eveniment, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat că aderarea Republicii Moldova la SEPA reprezintă un exercițiu de importanță națională.

„Este un pas important în contextul statutului de țară candidat obținut de țara noastră și o etapă nouă în dezvoltarea infrastructurii de plăți prin deschiderea granițelor către o piață a plăților fără bariere,  mult mai comode pentru cetățeni”, a subliniat Armașu.

La rândul său, Jānis Mažeiks a remarcat că UE va sprijini în continuare Republica Moldova ca stat candidat la aderare, inclusiv prin finanțarea proiectului Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”.

Implementarea acestui proiect, în valoare de 1,7 milioane de euro, ajută țara noastră să-și modernizeze cadrul regulatoriu și de supraveghere bancară, să dezvolte un sistem bancar stabil care vine în beneficiul cetățenilor și businessului și care asigură o creștere economică sustenabilă. 

„SEPA este un exemplu minunat a ceea ce înseamnă UE – implementarea standardelor înalte și generarea de beneficii palpabile pentru oameni. După aderarea la SEPA, vor fi posibile plăți în euro fără numerar cu orice stat al UE și un șir de state non-UE într-un mod sigur, rapid, ca și cum ar fi plăți internaționale, iar agenții economici vor avea acces facilitat la piața europeană”, a spus ambasadorul UE în Republica Moldova. 

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.