VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Municipiul Chișinău își sărbătorește astăzi Hramul

Chișinăul își celebrează astăzi Hramul, de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, prăznuită de creștinii ortodocși de stil vechi la 14 octombrie. Istoria acestei sărbători începe odată cu trecerea în mileniul III, când Primăria Chișinău, împreună cu reprezentanții celor două Mitropolii, Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei, a ales această dată pentru a marca Hramul Capitalei. Sărbătoarea a fost inspirată de unul dintre cele trei hramuri ale Catedralei Nașterea Domnului.

Alegerea sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului are o semnificație istorică și spirituală profundă.

Prima atestare documentară a Chișinăului ca așezare rurală a avut loc la începutul lunii octombrie 1436, cu doar câteva zile înainte de sărbătoarea religioasă. Acest praznic este considerat un moment special în tradiția Bisericii Ortodoxe, celebrând protecția oferită de Maica Domnului asupra credincioșilor.

Tradiția Acoperământului Maicii Domnului

Conform tradiției ortodoxe, sărbătoarea Acoperământului este legată de un eveniment care a avut loc în Constantinopol, în biserica Vlaherne. În timpul unei privegheri, Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos și ucenicul său, Epifanie, au avut o viziune în care Maica Domnului a apărut în văzduh, acoperind poporul cu omoforul său și rugându-se pentru protecția lor. De atunci, această sărbătoare simbolizează ocrotirea Maicii Domnului asupra tuturor celor care o cinstesc.

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului transmite un mesaj profund de protecție și sprijin divin pentru credincioși. În această zi, rugăciunile adresate Maicii Domnului sunt considerate deosebit de puternice, iar credincioșii cer ocrotirea sa nu doar în viața de zi cu zi, ci și în momentele de cumpănă, cerându-i să-i protejeze de relele și primejdiile lumii.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.