După aproape zece de dezbateri, moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului, înaintată de Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), a fost respinsă.
Astfel, 60 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au votat contra moțiunii de cenzură,16 deputații BCS , au votat pentru, iar 6 parlamentari s-au abținut de la vot.
În cadrul discursului, Dorin Recean a prezentat măsurile de atenuare a crizei energetice, creșterile salariale în cadrul pachetului de măsuri „Spor pentru Moldova”, programele de modernizare a localităților și oportunitățile de dezvoltare a economiei. Premierul a declarat că economia Moldovei a ajuns să fie slabă și afectată dureros de creșterea bruscă a prețului la gaz, la produsele alimentare.
Totodată, prim-ministrul Recean s-a arătat indignat de faptul că opoziția care a înaintat moțiunea de cenzură, deputații BCS, nu menționează despre agresiunea rusă în Ucraina, lipsa justiției și corupția.
„Dar, cinstiți deputați BCS, voi tăceți despre motivele acestei crize. Vă prefaceți că războiul nu există, că n-are nicio importanță sau vreo influență. Am observat că în moțiunea depusă lipsesc cu desăvârșire 2 referințe, care permanent sunt invocate de cetățeni – este vorba despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și foarte important, lipsa justiției, corupția. Voi nu aveți nicio problemă cu războiul și nicio problemă cu injustiția. Presupun că asta vă convine – și lipsa justiției, și războiul”, a precizat premierul Recean.
Ulterior, timp de peste opt ore, miniștrii au prezentat pe rând rapoartele despre activitatea și prioritățile Guvernului.
Opoziția s-a arătat nemulțumită de rapoartele prezentate de cabinetul de miniștri în plenul Parlamentului. Președintele fracțiunii BCS, a declarat că Guvernul trebuie să ofere răspunsuri concrete strict legate de moțiunea de cenzură, „fără integrare europeană”. Din acest considerent, deputatul a anunțat că BCS se va adresa pe 20 octombrie la Curtea Constituțională și va solicita repetat raportul cabinetului de miniștri.
„Nu am primit răspuns la nici o cifră. Moțiunea era strict pe probleme social – economice, fără integrare europeană, fără subiecte cu care au venit alți miniștri. În această situație ne vom adresa la Curtea Constituțională și vom solicita repetat raportul cabinetului de miniștri pe subiectele indicate”, a declarat Vlad Batrîncea.
Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului a fost inițiată de Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și a fost depusă în ședința plenară a Parlamentului din 5 octombrie. Potrivit Regulamentului Parlamentului, pentru adoptarea moțiunii de cenzură este nevoie de votul majorității deputaților aleși, minimum 51 de voturi.