Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a venit cu o reacție, după ce deputații R. Moldova au adoptat o Declarație prin care a condamnat brutalitatea războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Potrivit Mariei Zaharova, ”Chișinăul continuă tradiția retoricii antirusești, gradul căreia se încălzește din ce în ce mai mult”.
”Falsurile despre planurile inexistente ale Moscovei de a destabiliza țara încă circulă, iar o atmosferă de teamă este escaladată în fața unei „amenințări ruse” fictive. Pe 24 februarie, autoritățile moldovenești au condamnat încă o dată acțiunile Rusiei și au urat victorie regimului de la Kiev. Cu susținerea autorităților, în apropierea Ambasadei Rusiei la Chișinău a avut loc o altă adunare anti-rusă, însoțită de jigniri la adresa conducerii țării noastre. A fost comis un act de vandalism împotriva Centrului Rus pentru Știință și Cultură. În aceeași zi, Consiliul de Televiziune și Radio al Moldovei a suspendat difuzarea postului de televiziune pur de divertisment RU TV Moldova. O astfel de cenzură deschisă are loc pe fundalul replicării în țară a materialelor deschis rusofobe din mass-media occidentală și ucraineană.
Pe 2 martie, Parlamentul moldovenesc a adoptat o rezoluție anti-rusă întocmită în spiritul unor opuse similare care au fost emise anterior în structurile europene și euro-atlantice și în țările individuale ale UE și NATO. Astfel, deputații au fost de acord cu cele mai odioase declarații ale curatorilor lor occidentali”, a declarat Zaharova.
Potrivit Moscovei, ”tensiunea în jurul problemei transnistrene este escaladată artificial”.
”Chișinăul închide ochii la încercările regimului de la Kiev de a submina situația din această regiune. În acest sens, solicităm încă o dată autorităților moldovenești să oprească retorica confruntătoare anti-rusă, care nu are temei, și să dea dovadă de reținere în ceea ce privește situația din Transnistria. La rândul nostru, ne reafirmăm disponibilitatea de a dezvolta o cooperare pragmatică constructivă cu Chișinăul și de a continua eforturile pentru rezolvarea problemei transnistrene”, a conchis aceasta.
Menționăm că potrivit documentului votat de Parlament, acest act de agresiune fățișă reprezintă crime de război și o încălcare flagrantă şi gravă a principiilor dreptului internaţional şi a angajamentelor internaţionale asumate de Federația Rusă.