Cetățenii moldoveni pot depune de azi cererile pentru compensațiile la căldură și energia electrică. Dosarul va putea fi completat online pe platforma comensatii.gov.md. În acest sezon, nu se vor mai utiliza categoriile de vulnerabilitate, ajutorul fiind stabilit în funcție de venituri și numărul de persoane care locuiesc în casă sau apartament.
De asemenea, în acest sezon, ajutorul nu se va regăsi direct în facturi, ci va fi virat pe carduri sau va putea fi ridicat de la oficiile poștale.
„Compensațiile pentru energie se acordă sub formă monetară direct fiecărei gospodării eligibile pe cardul bancar al solicitantului sau la poștă. Decizia de acordare a compensației și valoarea compensației se calculează individual de către Sistemul Informațional „Vulnerabilitatea Energetică”. Aceasta variază pentru fiecare gospodărie în funcție de venituri, numărul de persoane care locuiesc împreună, statutul acestora (persoană cu dizabilitate severă, copil, pensionar, student cu frecvența la zi, șomer), tipul sursei principale de încălzire a locuinței etc”, se arată pe pagina platformei compensatii.gov.md, activă pentru al treilea an consecutiv.
Pentru a beneficia de compensații la energie, consumatorii casnici completează cererea online sau la asistentul social, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în sistem anul trecut.
Pentru această iarnă, Ministerul Muncii a anunțat deja că va efectua controale mai riguroase. Autoritățile îi vor verifica mai strict pe beneficiarii de compensații la căldură și energie electrică, așa încât ajutorul să ajungă doar la cei care, într-adevăr, locuiesc în apartamentele sau casele pentru care se oferă alocația.
De asemenea, în premieră, vor fi delegate echipe mobile care vor merge și vor ajuta cetățenii acasă să completeze cererile.
Amintim, anul trecut, au fost șapte categorii de vulnerabilitate. Consumatorii casnici, cărora le-a fost atribuită categoria „non-vulnerabili”, nu au beneficiat de compensații. În această listă s-au regăsit persoanele care au cheltuieli pentru energie mai mici de 10% din veniturile disponibile, care au în proprietate cote-părți în patru sau mai multe bunuri imobile sau dețin unul sau mai multe imobile în valoare de peste trei milioane de lei cumulativ.