Numărul vacilor, porcilor, caprelor și oilor crescute în grajdurile și țarcurile de lângă casă a scăzut, în medie, cu șase la sută, arată statistica oficială. De exemplu, la situația din 1 aprilie, în gospodăriile de la țară erau crescuți 123 de mii de porci, în scădere cu 3,5 la sută față de primăvara anului 2022.
Datele statistice mai arată că numărul de porci a scăzut și în ferme cu peste 7% și a fost de 221 de capete. De asemenea, în gospodăriile moldovenilor a scăzut și numărul de oi și capre, în prezent fiind înregistrate 529 de mii de animale, cu 6% mai puține decât în 2022. În schimb, șeptelul de ovine și caprine a crescut simțitor în fermele specializate, cu 33 la sută, acolo unde au fost înregistrate 37 de mii de animale.
De asemenea, la situația din 1 aprilie, în întreprinderile agricole erau crescute aproximativ 25 de mii de bovine, cu 7 la sută mai mult decât în primăvara anului 2022. Situația este alta în gospodăriile oamenilor. Moldovenii cresc în grajdurile lor aproximativ 78 de mii de bovine, în special vaci, cu cinci la sută mai puține decât acum un an.
Situația bună se menține în întreprinderile avicole, acolo unde, în prezent, sunt crescute peste 611 mii de păsări, în special găini, cu 2,6% mai mult decât în 2022.
Statistica oficială arată că producţia agricolă în ferme și gospodăriile populației, în lunile ianuarie, februarie și martie, a însumat peste două miliarde de lei, în scădere cu 5 la sută faţă de primul trimestru al anului 2022.