Moldovenii care locuiesc la mansardă, primul și ultimul etaj, ar putea achita diferit pentru agentul termic. Cu această modificare se propune a fi completată Metodologia și Regulamentul de repartizare a consumului de agent termic în cadrul blocurilor locative. Ministerul Energiei anunță că a inițiat procedura de consultare publică a metodologiei respective.
Principalele modificări propuse de Ministerul Energiei țin de ajustarea formulelor de calcul pentru cazurile particulare, cum ar fi apartamentele situate la mansardă, primul și ultimul etaj. Totodată, gestionarii fondului locativ și locatarii vor avea dreptul să aprobe o metodologie la nivel de condominiu și să propună propriul mecanism de repartizare a consumului de energie termică în interiorul blocului.
În același timp, furnizorii de energie vor face schimb de informații privind consumul din apartamentele debranșate pentru a verifica respectarea obligației de a menține o temperatură minimă de 18 grade Celsius. În caz contrar, aceste apartamente consumă energie termică prin transfer de la apartamentele învecinate.
Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, scopul prezentului proiect este de a aduce o echitate în procesul de distribuție a energiei termice, întrucât presupune individualizarea calculelor de repartizare a energiei termice și garantarea unei echități în facturile locatarilor din blocurile locative unde există apartamente debranșate de la sistemul colectiv de alimentare cu căldură.
În opinia lui Parlicov, este important să fie menținuți consumatorii în localitățile unde este sistem centralizat, întrucât cu cât mai mulți consumatori se debranșează, cu atât mai mari sunt costurile pentru cei care rămân. Victor Parlicov susține că pierderile de căldură în țevi nu depind de câți consumatori sunt la capătul țevii și consumă. Cu aceleași pierderi, dacă ai consum mai mare, ponderea pierderilor în consum scade, respectiv scade tariful. La fel se întâmplă cu costurile capitate de întreținere a acestei infrastructuri.
Ministrul Energiei încurajează reconectarea la SACET a tuturor clădirilor publice și sectorul rezidențial să utilizeze încălzirea centralizată. Oficialul susține că urmează alte investiții masive în schimbarea sistemelor de distribuție a agentului termic în blocurile locative – din cele sovietice – verticale, în orizontale. Astfel, vor putea fi instalate contoare individuale la fiecare apartament, iar consumatorii vor putea regla temperatura în fiecare cameră și vor plăti exact cât vor consuma.
Sistemul de alimentare centralizat cu energie termică este unul dintre cele mai eficiente din punct de vedere economic, susține Victor Parlicov, pentru că se produce în cogenerare (concomitent) două forme de energie – energie termică și energie electrică.
Din anul 2002 consumatorii care se deconectau integral de la sistemul de alimentare centralizat cu energie termică erau obligați să achite 5% din suma calculată pentru suprafața încăperilor deconectate. În 2011 s-a introdus pentru cei debranșați o plată de 10% până la 20% din costul energiei termice, calculate pentru un metru pătrat al apartamentului.
Potrivit Ministrului Energiei, între anii 2000-2022 cca 24 de mii de apartamente sau 10% din totalul apartamentelor din mun. Chișinău s-au debranșat de la SACET, iar în mun. Bălți proporția constituie cca 30%.