VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldovagaz a rambursat integral datoria către Energocom. Ceban: 79,8 de milioane de lei, transferate

S.A Moldovagaz a rambursat integral datoria către Energocom. Anunțul a fost făcut de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.

Astăzi SA „Moldovagaz” a transferat către „Energocom” 79,8 milioane de lei, dobânda prevăzută în contractul de împrumut. Astfel, compania și-a închis în totalitate obligațiile de rambursare a împrumutului, acord asupra căruia s-a ajuns în octombrie anul trecut”, a precizat Vadim Ceban.

Totodată, Ceban a subliniat că echipa juridică Moldovagaz va demara o procedură de eliminare a măsurilor colaterale restrictive de la întreprinderea Moldovatransgaz.

Concernul rus Gazprom a anunțat, pe 4 octombrie 2022, că va sista livrarea de gaze naturale R. Moldova, „în cazul încălcării obligațiunii privind achitarea gazului până la 20 octombrie 2022”. Atunci, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o decizie potrivit căreia SA „Energocom” urma să acorde un împrumut în sumă de un miliard 50 de milioane de lei SA „Moldovagaz”, fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale companiilor, „pentru asigurarea securității energetice și continuarea furnizării de gaze naturale”.

Împrumutul a fost oferit în următoarele condiții obligatorii:

Suma împrumutului: 1.050 de milioane lei moldovenești (MDL);
Debursarea sumei: 20 octombrie 2022, după semnarea contractelor de împrumut și de gaj;
Data scadentă a împrumutului: 1 mai 2023;
Dobânda: egală cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (21,5% anual);
Garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii: gajarea integrală, în favoarea SA „Energocom”, a cotei de 100% a SA „Moldovagaz” în capitalul social al SRL „Moldovatransgaz” împreună cu orice active transmise în gestiunea economică către aceasta de către SA „Moldovagaz”, conform contractului de gaj cu formulă executorie.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.