VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldova va monitoriza alegerile prezidențiale din Azerbaidjan

O delegație a Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova va observa alegerile prezidențiale anticipate care vor avea loc în Azerbaidjan pe 7 februarie, transmite IPN cu referire la mass-media azeră.

Delegația va fi condusă de președintele Comisiei Electorale Centrale a Moldovei, Angelica Caraman. Misiunea de observare va publica un raport la finalizarea procesului de vot, scrie Trend.az.

Monitorizarea are loc în contextul încetării cooperării și prezenței delegației azere la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Ruptura dintre fosta republică sovietică și forul european s-a produs după ce Azerbaidjanul, contrar regulamentului, a refuzat să accepte o misiune APCE de monitorizare a alegerilor și a procesului preelectoral la scrutinul amintit.

Totodată, APCE a refuzat să valideze mandatul delegației azere Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Presa ucraineană scrie că această decizie nu va duce la schimbări practice, deoarece partea azeră a anunțat în ajun că părăsește APCE fără să aștepte o decizie.

Mediile de la Kiev citează din rezoluția adoptată că, „la mai bine de 20 de ani de la aderarea la Consiliul Europei, Azerbaidjanul nu și-a îndeplinit obligațiile fundamentale… Rămân preocupări foarte serioase cu privire la capacitatea de a organiza alegeri libere și corecte, cu privire la echilibrul puterii, slăbiciunea a parlamentului, independența justiției și respectul pentru Drepturile Omului” și amintește că „cel puțin 18 lucrători media sunt în arest”.

La rândul său Azerbaidjanul acuză că forul european a fost ineficient în soluționarea problemei Karabahului și „timp de nouăsprezece ani, din 2001 până în 2020, APCE nu a reușit să cheme statul agresor, Armenia, să răspundă pentru acțiunile sale care contravin valorilor și principiilor de bază ale Consiliului Europei.

În special, aceasta se referă la ignorarea flagrantă a drepturilor  refugiaților azeri și a persoanelor strămutate intern care au fost supuse epurării etnice”, se spune în declarația delegației azere la APCE.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.