O delegație a Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova va observa alegerile prezidențiale anticipate care vor avea loc în Azerbaidjan pe 7 februarie, transmite IPN cu referire la mass-media azeră.
Delegația va fi condusă de președintele Comisiei Electorale Centrale a Moldovei, Angelica Caraman. Misiunea de observare va publica un raport la finalizarea procesului de vot, scrie Trend.az.
Monitorizarea are loc în contextul încetării cooperării și prezenței delegației azere la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Ruptura dintre fosta republică sovietică și forul european s-a produs după ce Azerbaidjanul, contrar regulamentului, a refuzat să accepte o misiune APCE de monitorizare a alegerilor și a procesului preelectoral la scrutinul amintit.
Totodată, APCE a refuzat să valideze mandatul delegației azere Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Presa ucraineană scrie că această decizie nu va duce la schimbări practice, deoarece partea azeră a anunțat în ajun că părăsește APCE fără să aștepte o decizie.
Mediile de la Kiev citează din rezoluția adoptată că, „la mai bine de 20 de ani de la aderarea la Consiliul Europei, Azerbaidjanul nu și-a îndeplinit obligațiile fundamentale… Rămân preocupări foarte serioase cu privire la capacitatea de a organiza alegeri libere și corecte, cu privire la echilibrul puterii, slăbiciunea a parlamentului, independența justiției și respectul pentru Drepturile Omului” și amintește că „cel puțin 18 lucrători media sunt în arest”.
La rândul său Azerbaidjanul acuză că forul european a fost ineficient în soluționarea problemei Karabahului și „timp de nouăsprezece ani, din 2001 până în 2020, APCE nu a reușit să cheme statul agresor, Armenia, să răspundă pentru acțiunile sale care contravin valorilor și principiilor de bază ale Consiliului Europei.
În special, aceasta se referă la ignorarea flagrantă a drepturilor refugiaților azeri și a persoanelor strămutate intern care au fost supuse epurării etnice”, se spune în declarația delegației azere la APCE.