VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Moldova va fi sprijinită de UE pentru a face achiziții de gaze pentru iarna viitoare

Comisia Europeană va sprijini Republica Moldova să facă achiziții de gaze naturale pentru iarna viitoare prin intermediul Platformei comune a UE. Noile priorități pentru securitatea energetică au fost abordate la Bruxelles în cadrul celei de-a patra reuniuni privind domeniul energetic UE-Republica Moldova.

De asemenea, s-a vorbit și despre faptul că, tot cu sprijinul UE, Guvernul de la Chișinău va dezvolta și iarna viitoare Fondul Vulnerabilității Energetice pentru a-i ajuta pe consumatori să plătească serviciile pentru încălzire.

În cadrul reuniunii s-a discutat și despre implementarea legislației europene, despre investițiile în liniile de interconectare energetică, despre valorificarea potențialului energiei verzi și despre asigurarea securității de aprovizionare

Ministerul Energiei precizează că, în special, s-a atras atenția asupra dezvoltării capacităților locale de producere a energiei electrice și termice, fiind menționată construcția a două noi centrale de cogenerare, proiecte de investiții ce ar urma să demareze la Chișinău cu sprijinul partenerilor internaționali.

Chișinăul a menționat că una din prioritățile actuale este și reformarea și fortificarea Agenției de Eficiență Energetică, instituție ce ar urma să lanseze și să extindă programe de vouchere pentru schimbarea electrocasnicelor și Casa verde în cazul popularizării utilizării energiei regenerabile. Tot Agenția de Eficiență Energetică ar urma să gestioneze Fondul rezidențial de eficiență energetică, acesta fiind discutat în detaliu.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.