VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldova va beneficia din investițiile UE în infrastructura rutieră la gurile Dunării

Uniunea Europeană a alocat un grant de 13,9 milioane de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii de transport rutier la punctele de trecere a frontierei de stat dintre Ucraina, Moldova și România. Despre aceasta relatează Gordonua.com cu referință la autoritățile de la Kiev.

Grantul se referă atât la Ucraina, cât și la Republica Moldova, fiind proiectat pe modernizarea zonei de servicii pentru vehicule grele de marfă la punctele de control „Reni (Ucraina) – Giurgiulești (Moldova) – Galați (România)” în cadrul programului UE „Connecting Europe Facility” (CEF). Autoritățile ucrainene informau recent că punctul de control Reni – Giurgiulești este unul dintre principalele puncte de control din întreaga regiune de sud a Ucrainei, prin care zilnic trec circa 150 de camioane cu produse de export și import, scrie IPN.

Alocările vor fi dedicate, în special, modernizării drumului care leagă punctele de control la frontieră între Reni și Galați și construirea unei centuri de ocolire pe partea nordică a Giurgiuleștilor. De asemenea, se prevede construirea a două zone de parcare a vehiculelor de marfă de mare tonaj în zona situată între Ucraina, Moldova și România de-a lungul Rețelei Transeuropene de Transport (TEN-T), pe care ucrainenii o vor construi la Odesa. Aceste locații au un rol strategic la transportarea mărfurilor cu camioane spre porturile din regiune, inclusiv spre Galațiul românesc, notează agenția.

Scopul principal al proiectului este creșterea capacității în cadrul principalei „Rute de solidaritate a UE”, ceea ce va facilita operațiunile de export și import ale Ucrainei.

Sursa citată menționează și alte proiecte de creștere a capacității de conectivitate între Ucraina și UE în vecinătate cu Republica Moldova: introducerea de tehnologii și servicii RIS (servicii fluviale în ape interne– IPN) pe tronsonul ucrainean al fluviului Dunărea (4,8 milioane EUR și cercetări și lucrări privind integrarea sistemului feroviar ucrainean în cel european (42,9 milioane EUR).

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.