VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldova va avea o lege a protecției secretelor comerciale ca în Europa

Republica Moldova va avea o lege privind protecția secretelor comerciale, armonizată cu legislația Uniunii Europene. Documentul, care a fost avizat azi de Comisia parlamentară pentru economie, prevede că urmează să fie aplicat termenul de prescripție de 6 ani acțiunilor ce vizează protecția secretelor comerciale, iar încălcarea normelor va atrage răspundere contravențională sau penală.

„În scopul consolidării cadrului normativ în domeniul protecției secretelor comerciale împotriva dobândirii, utilizării sau divulgării ilegale a acestora, dat fiind faptul că informațiile ce constituie secrete comerciale reprezintă valoroase instrumente concurențiale, prin proiectul dat se propune instituirea normelor juridice care să ofere deținătorilor de drepturi cadrul juridic complet, precum și instrumentele și pârghiile necesare la care pot apela în vederea obținerii protecției corespunzătoare a informațiilor economice deținute”, se arată în nota informativă a proiectului.

De asemenea, documentul definește conceptele de bază – secretul comercial, deținător și făptuitor al secretului comercial, mărfuri care contravin normelor – și stabilește limitele de aplicare a cadrului normativ. De asemenea, sunt reglementate modurile de dobândire, utilizare și divulgare a secretelor comerciale, precum și drepturile deținătorilor de secrete comerciale. Se mai propune instituirea unor măsuri suplimentare de protecție a secretelor comerciale, dar și proceduri de intervenție în vederea contracarării acțiunilor de utilizare ilegală.

Inițiativa legislativă aparține Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI). Proiectul de lege urmează a fi examinat în ședința plenară a Parlamentului.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.