VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mitropolitul Vladimir de la Chișinău, subordonat Patriarhiei Moscovei, acuză guvernarea de „persecutare bisericii”

Mâna dreaptă a Patriarhului Kiril al Rusiei, mitropolitul Chișinăului Vladimir, critică autoritățile statului, pe care le acuză de „persecutarea bisericii”. Capul bisericii ruse în R. Moldova face trimitere la recentele declarații ale deputatului PAS, Vasile Șoimaru, care a admis posibilitatea interzicerii activității Mitropoliei Moldovei, scire ziua.md.  

„Nemulțumirea” mitropolitului Vladimir seamănă mai degrabă a victimizare, în condițiile în care declarațiile lui Șoimaru au fost imediat respinse de liderii guvernării, inclusiv de președintele Maia Sandu, care au declarat că nu se pune problema interzicerii vreunei mitropolii.

Chiar și așa, mitropolitul a transmis un mesaj autorităților în numele Sinodului mitropoliei și a amenințat că în cazul în care „persecuțiile” nu vor înceta, își asumă angajamentul să le pună „față în față cu poporul dreptmăritor al Moldovei”.

„Ne adresăm autorităților statului să înceteze tortura morală la adresa Bisericii. În caz contrar, dacă aceste persecuții nu vor înceta, ne asumăm angajamentul să vă punem față în față cu poporul dreptmăritor al Moldovei, ca să le explicați lor de ce loviți cu vehemență în Biserica neamului nostru”, se arată în mesajul mitropolitului.

În mesaj, mitropolitul Vladimir face trimitere indirect și la Mitropolia Basarabiei. De data asta însă nu o atacă, așa cum obișnuia până acum, ci face referire la faptul că CEDO a condamnat R. Moldova pentru refuzul de a o înregistra la sfârșitul anilor 90. Asta în condițiile în care Mitropolia Moldovei, cu Vladimir în frunte, a fost cel care s-a apus atunci înregistrării Mitropoliei Basarabiei și pe care a atacat-o constant.

„Considerentele CEDO ne arată că o propunere de scoatere în afara legii a Mitropoliei Moldovei ar intra sub incidența deciziei CEDO, prin care statul moldovean a fost deja condamnat pentru o acțiune similară de nerecunoaștere a dreptului unui cult de a exista. O astfel de propunere ar trebui respinsă din start de către Parlamentul Republicii Moldova și declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova”, se arată în mesajul mitropolitului.

Mitropolia Moldovei, „prinsă cu mâța-n sac”

Amintim că Mitropolia Moldovei se află în centrul unui scandal public, după ce peste 120 de preoți ai Mitropoliei Moldovei au plecat sau urmează să plece în Rusia în perioada august-septembrie, în cadrul unor „pelerinaje” organizate de politicianul fugar Ilan Șor și Patriarhia Rusă.

În încercarea de a mușamaliza scandalul provocat, Mitropolia Moldovei a lansat mai multe declarații contradictorii. Dacă la mijlocul lunii august spunea că nu cunoaște cine plătește pentru aceste ”pelerinaje” și că astfel de călătorii pot fi organizate doar cu înștiințarea Mitropoliei, într-un comunicat publicat miercuri, 4 septembrie, instituția religioasă a recunoscut că în spatele zborurilor în masă la Moscova se află Patriarhia Rusă. 

„În această vară, Patriarhia Rusă a organizat pelerinaje gratuite pentru preoții din Mitropolia Moldovei, oferindu-le oportunitatea de a vizita locurile sfinte din Federația Rusă. Această inițiativă a fost luată cu scopul de a familiariza clerul moldovean cu patrimoniul spiritual și istoric al Bisericii Ortodoxe Ruse și a consolida legăturile frățești între aceste două Biserici Ortodoxe. Pelerinajele, susținute financiar de Patriarhia Rusă, nu au avut scopuri electorale sau politice. Ele au fost concepute pentru a sprijini preoții din parohii cu resurse limitate, în special din zonele rurale ale Moldovei” se notează într-un comunicat al Mitropoliei Moldovei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.