Unirea Basarabiei cu România se face prin biserică și ea este deja începută. Declarația a fost făcută de preotul Constantin Olariu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, în cadrul emisiunii „Dialog Deschis”, realizată de deschide.md. Potrivit slujitorului Paraclisului Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău, nu trebuie să ne fie rușine de faptul că suntem români, ci să ne recunoaștem apartenența etnică.
”Unirea Basarabiei cu România se face prin biserică și ea este deja începută. Biserica face toate eforturile ca această unire să fie la nivelul sufletelor, după care, dacă Dumnezeu va binevoi, unirea se va face și la nivel teritorial. Ne rugăm și nădăjduim la acest aspect, lucrăm pe frontul nostru, iar politicul trebuie să fie serios, constant în decizii și să fie luptător” a declarat părintele Constantin.
Potrivit lui Constantin Olariu, credința ortodoxă este unul dintre pilonii de bază ai identității noastre românești. Anume din această cauză, ÎPS Petru i-a îndemnat pe cetățenii R. Moldova să se declare români la recensământul organizat în această perioadă.
„În primul rând suntem creștini. Dar niciodată biserica nu a mers separat de identitatea noastră națională, au mers mână în mână. Biserica apără poporul pe care îl păstorește. Apărând poporul, apără și tradițiile, rădăcinile poporului respectiv. De aceea, Mitropolitul Petru le-a recomandat tuturor să nu le fie rușine de identitatea lor națională, să nu le fie rușine să declare că sunt creștini ortodocși și să-și apere cu pieptul dezgolit apartenența religioasă și etnică. Nu mai sunt vremurile în care trebuie să stăm ascunși, în care să ne fie frică și să simțim teroare. Vrem să fim europeni, să fim liberi. Dar cum putem să ne manifestăm această libertate, decât ieșind să spunem sus și tare: eu sunt român, eu sunt creștin ortodox, cred în Dumnezeu și în Hristos, vreau să îmi asum acest lucru” a subliniat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei.
Părintele Constantin Olariu consideră că ajutorul oferit de România pe toate palierele la nivel statal, precum și de românii de peste Prut pentru cei din Basarabia la nivel personal și comunitar, reprezintă un argument în plus că suntem același neam și că sângele apă nu se face.
”Susținerea oferită de România este foarte importantă, pentru că ne demonstrează pentru a mia oară că suntem frați, nimic nu ne poate despărți, nici situația politică, nici granița de pe Prut. În fond, noi suntem de același sânge, suntem frați, același neam, vorbim aceeași limbă, gândim în același mod, lucru care nu demonstrează doar unitatea în interiorul bisericii, dar și în mijlocul poporului. Suntem români și nu trebuie să negăm acest lucru. Poate unora nu le convine, dar nu poate să nege un adevăr istoric” a conchis părintele Olariu.