VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mitropolia Basarabiei condamnă implicarea preoților în politică: Acțiuni profund ofensatoare pentru sufletul creștin și românesc

Mitropolia Basarabiei condamnă implicarea politică a clerului din Republica Moldova în campaniile electorale.

Într-un comunicat remis presei, Mitropolia subliniază că „aceste acțiuni sunt în mod vădit îndreptate împotriva unității spirituale și naționale a poporului dintre Prut și Nistru și reprezintă o încălcare gravă a valorilor Evangheliei, a dragostei de neam și a misiunii autentice a Bisericii Ortodoxe”.

Cu nespusă durere și îngrijorare, constatăm intensificarea acțiunilor lipsite de discernământ și tact duhovnicesc ale unor ierarhi și clerici din Republica Moldova, aparținători unei structuri ecleziastice aliniate la ideologii seculare și imperialiste, care s-au angajat nestingherit într-o propagandă politică electorală. Aceste acțiuni, profund ofensatoare pentru sufletul creștin și românesc, sunt în mod vădit îndreptate împotriva unității spirituale și naționale a poporului dintre Prut și Nistru și reprezintă o încălcare gravă a valorilor Evangheliei, a dragostei de neam și a misiunii autentice a Bisericii Ortodoxe.

Atât din sursele media, cât și din teren, am aflat cu indignare că, în ultimele săptămâni, aceste figuri bisericești s-au implicat activ într-o misiune politică ostilă. Această implicare adâncește fracturile spirituale, sociale și politice din Republica Moldova, contribuind la destabilizarea tuturor comunităților ortodoxe din țară. Mai grav, această agitație scandaloasă are loc în cadrul Sfintelor Altare și de pe Sfintele Amvoane ale catedralelor și bisericilor ridicate prin jertfa și dragostea înaintașilor noștri, care și-au iubit limba, neamul și credința, apărându-le martiric cu preț de sânge”, se arată în comunicatul remis.

Mitropolia Basarabiei mai subliniază că este inacceptabil ca de pe amvonul Catedralei românești „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bălți să se facă politică partizană, îndreptată grotesc împotriva voinței și valorilor neamului, a parcursului și a integrității Republicii Moldova.

Pentru orice om integru și rațional, este inacceptabil ca, de pe amvonul Catedralei românești „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bălți – edificiu ridicat între 1924 și 1934 prin truda Episcopului român Visarion Puiu și sprijinul Familiei Regale – să se facă politică partizană, îndreptată grotesc împotriva voinței și valorilor neamului, a parcursului și a integrității Republicii Moldova. Aceste manifestări nu doar că trădează memoria jertfei celor care au construit acest lăcaș, dar subminează abominabil stabilitatea socială și spirituală a întregului popor.

Acțiunile defăimătoare și ofensatoare pentru Biserica Ortodoxă, pentru istoria neamului românesc și pentru demnitatea poporului nostru din Basarabia trebuie oprite și condamnate. Clericii care participă la astfel de manifestări încalcă grav Sfintele Canoane, care interzic implicarea în politică și orice îndeletnicire lumească. Este important să le reamintim că Biserica are menirea de a propovădui Evanghelia lui Hristos, nu de a mima perfid o prietenie cu un călău străin ce a zdrobit, înfometat și pustiit acest colțișor de pământ.

Orice gest care afectează stabilitatea Bisericii și a societății, sunt de netolerat, fiind în contradicție cu Sfintele Canoane și cu legile țării. Este binecunoscut că, potrivit Canoanelor Bisericii Ortodoxe clerul nu are voie să se implice în activități politice sau orice acțiuni care sunt incompatibile cu slujirea lui. De asemenea, Legea Republicii Moldova prevede clar că „cultele religioase se vor abține de la exprimarea sau manifestarea publică a preferințelor politice”, iar încălcarea acestui principiu se sancționează cu „suspendarea activităţii cultelor religioase şi a părţilor lor componente””, reamintește Mitropolia.

Totodată Mitropolia Basarabiei accentuează că susține cu fermitate parcursul european al Republicii Moldova care reflectă valorile democratice și respectul față de Biserică și față de Creștinism.

Aceste drepturi fundamentale sunt esențiale pentru un viitor în care credința ortodoxă și identitatea națională vor coexista armonios cu demnitatea și prosperitatea fiecărui cetățean al Republicii Moldova, fiind convinși că mântuirea sufletului și viitorul țării depind de angajamente personale sincere față de Dumnezeu și de istoria poporului român dintre Prut și Nistru. Dumnezeu să ocrotească binecredinciosul popor român din Basarabia!”, se mai arată în comunicat.

Menționăm că pe 21 septembrie, la o zi de la lansarea campaniei electorale pentru scrutinele din octombrie, părintele Pavel Petrov, care este parohul bisericii „Sfântul Mina” din Bălți, a fost filmat în timp ce făcea campanie împotriva referendumului privind aderarea la UE în timpul predicii de după Liturghie.

La câteva zile distanță, la soborul preoțesc de la Catedrala Eparhială a „Sfinților Împărați Constantin și Elena” din Bălți, episcopul Marchel a venit cu un îndemn de susținere a candidatei la funcția de președinte, Victoria Furtună.

Reamintim în acest context că, recent, mai mulți preoți din Republica Moldova au plecat în pelerinaje în Federația Rusă. Se presupune că acestea ar fi fost finanțate de Patriarhia de la Moscova și oligarhul fugar Ilan Șor. O investigație jurnalistică arată că aceștia ar fi mers în pelerinaje pentru „instrucțiuni” și bani pentru biserică, în schimbul promovării mesajelor anti-UE și anti-guvernare. Mitropolia Moldovei a negat că pelerinajele ar avea substrat politic.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.