VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mircea Geoană, despre tentativele Tiraspolului și ale Rusiei: miza este campania Maiei Sandu și blocarea cursului european al R. Moldova

Rusia va rămâne foarte agresivă, nu doar militar, ci în război hibrid, afirmă Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană în cadrul unui interviu pentru Antena 3 CNN. Potrivit oficialului, o eventuală solicitare a Tiraspolului de a se alipi la Federația Rusă „este o formă de presiune psihologică și politică pentru alegerile din Republica Moldova în care Maia Sandu concurează pentru un nou mandat”.

Secretarul general adjunct al NATO susține că prin aceste tentative, rușii și pretinsele autorități de la Tiraspol „încearcă să blocheze Republica Moldova din traseul său european”.

Întrebat dacă așa-zisul Congres al deputaților din regiunea transnistreană ar solicita Moscovei acceptarea regiunii transnistrene în componența Federației Ruse, Geoană a declarat că „dacă se va întâmpla, în primul rând, este lovit de nulitate absolută din punct de vedere politic și internațional” și nu va avea consecințe politice sau strategice.

„Acest tip de mișcare, dacă se va întâmpla, să vedem… este lovit de nulitate absolută din punct de vedere politic, drept internațional. Nu e nici o diferență. Tot Rusia controlează, tot ceva trupe rusești sunt acolo. Nu se schimbă nimic pe fond, strategic nu se schimbă nimic. Este în schimb o formă de presiune suplimentară în logica campaniei prezidențiale din Republica Moldova în care președinta Maia Sandu concurează pentru un nou mandat în noiembrie anul acesta. Și rușii fac tot ce depinde de dânșii. De asta am vorbit de agresivitate sporită. Aceasta e o formă de presiune psihologică și politică. Nu are nici un fel de consecință militară sau strategică. Pentru a putea să ia controlul, în teorie, asupra Transnistriei ar trebui să zboare pe deasupra Ucrainei. Păi ei nu pot să-și rezolve problema cu Ucraina, dar undeva în spatele frontului? La ce să ne așteptăm în acest an, foarte important pentru R. Moldova, și pentru România, și pentru Europa – să încerce tot ce depinde de dânșii, să blocheze Republica Moldova din traseul său european. De aceea, miza este de fapt campania președintei Maia Sandu și acest tip de joc, chiar dacă nu se va întâmpla, este tot un joc politic de opinie publică, de psihologie preelectorală. N-are nici un fel de consecințe din punct de vedere politic, strategic, și cu atât mai puțin militar”, a spus Mircea Geoană.

Oficialul a afirmat că atât NATO, cât și autoritățile de la Chișinău nu văd un risc militar iminent din partea Rusiei la adresa R. Moldova.

„Încă o dată, nici România, care suntem în NATO, nici Republica Moldova, nu vedem un risc militar iminent la adresa dânșilor pentru că rușii nu au resurse necesare. A abandonat vreodată Rusia sferele de influență din care ei sunt convinși că și Ucraina, și Moldova, și Zona Mării Negre le aparține? – NU. Vor încerca să facă tot ce depinde de dânșii ca să oprească drumul european al acestor țări”, a conchis secretarul general adjunct al NATO.

Menționăm că la inițiativa liderului separatist, Vadim Krasnoselski, pentru astăzi este programat așa-zisul Congres al deputaților de toate nivelurile din regiune. Potrivit unor informații apărute în spațiul public, liderii separatiști ar pune la cale o solicitare către Moscova privind o eventuală acceptare a regiunii transnistrene în componența Federației Ruse.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.