VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- ZILIERI LA CHEREMUL SERVICIILOR SECRETE RUSEȘTI

Un amic pasionat de istoria serviciilor secrete sovietice insistă că originea etnică a celui mai mediatizat politician de opoziție și a adjunctei sale tot mai excentrice ar confirma o dată în plus (DACĂ MAI E NEVOIE) existența unui plan diabolic de destabilizare profundă a situației politice din Republica Moldova. Ups! Bomba cu ceas ar avea la bază același mecanism ce a făcut posibil ... pogromul de la Chișinău. Partea populației care s-a lăsat manipulată de propaganda antisemită în urmă cu 120 de ani ar putea mușca iar o nadă sentimentală, și-ar fi făcut socoteală autorii planului. În timpul pogromului de la Chișinău din zilele de 6, 7 și 8 aprilie 1903 au fost omorâți 49 de evrei, alții 500 au fost răniți, iar 2000 de familii evreiești au rămas fără adăpost după ce ziarul local antisemit de limba rusă BESSARABEȚ a relatat despre pretinsa sacrificare ritualică a unui copil ortodox de origine ucraineană, Mihail Rîbacenko. Era scânteia care a dat foc pulberii acumulate ani de zile. Stratagemă copiată la indigo de televiziunea oficială a Federației Ruse care a rostogolit în zilele de 12 și 13 iulie 2014 povestea macabră inventată sută la sută despre un copil răstignit la Slaveansk de naționaliști ucraineni. Amicul meu concluzionează că miza FSB-ului e fără greș. Dacă echipa lui Ilan Șor reușește să stârnească un vârtej de nemulțumire de proporții care să provoace căderea guvernării pro-occidentale ținta e lovită și investiția este justificată. Și invers - celălalt punct ochit ar fi stârnirea valului de nemulțumire antisemită și antirusească din cauza obrăzniciei intolerabile a pretinșilor protestatari (vezi secvența video cu dezgolirea feselor) asmuțați/remunerați de Ilan făgăduitorul. Deci un plan cu două tăișuri oricare dintre rezultate fiind convenabile autorilor.

Dacă e să fac abstracție de alura conspiraționistă a analizei, țin să-i dau dreptate amicului meu care invocă următorul argument - FSB-ul a subțiat vizibil linia de finanțare a naționaliștilor moldoveniști de diferite culori și specii - de la autori de tomuri savantlâcoase și până la filosofi zilieri pe ogoarele internetului. Nici nucleul intelectual al vorbitorilor de limba rusă nu se mai înrolează cu ardoarea de altă dată în edificarea lumii ruse. Iată de ce discipolii lui Dzerjinski și Beria recurg la orice mijloace care să asigure rezultatul scontat - o stare permanentă de bulversare, de panică și de neîncredere astfel încât lumea să nu mai facă nicio deosebire între bine și rău, între Est și Vest, între Tanda și Manda.

Ilan Șor firește nu este singurul catalizator băgat în saramura moldovenească, dar cu certitudine are cei mai buni parametri de persuasiune, zice amicul meu versat. Când i-am cerut totuși un pronostic privind șansele presupusului plan, el mi-a tăiat pofta scurt: prognoze fac serviciile meteo(!) servindu-mi astfel morala bancului cu evreul care vindea semințe de floare soarelui în fața unei bănci. Poate ați auzit bancul? Atunci când cineva numaidecât îi cerea bani cu împrumut el spunea că este în imposibilitate juridică deoarece are contract cu banca din spate - ea nu vinde semințe, iar el nu dă bani cu împrumut.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.