VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- Somnoroase păsărele

Ce faci când te plouă în cap? Te dai la dos, cauți un șopron. Desfaci umbrela, dacă ai avut grijă să o cari după tine. Că doar te-a prevenit televizorul – sunt posibile precipitații.  

Ei aflați că 44 la sută din populația Republicii Moldova speră să scape de ploaie strecurându-se printre picături.  Alegoric vorbind. După ce se declară conștientă  că agresiunea militară a Rusiei împotriva  Ucrainei poate pune în pericol și securitatea statului moldovenesc, 44 la sută dintre cetățenii Moldovei consideră că neutralitatea ar fi colacul de salvare.

Asta ne spune cel mai recent sondaj de opinie pe care l-a invocat sociologul Vasile Cantarji  în cadrul forumului anual de dezbateri despre mersul Republicii Moldova spre Europa, organizat de fundația germană Friedrich Ebert . Dar să ne uităm și la nuanțele de gri.  29,9 la sută cred cu tărie că neutralitatea Moldovei sporește gradul de securitatea a statului, iar alți 26, 2 la sută înclină să creadă că neutralitatea mai degrabă  consolidează securitatea. Deci  29,9+26,2= 56,1

Mai mult de jumătate din populație continuă să se lase hipnotizată de cântecul de leagăn al propagandei  rusești și asta după ce un stol de rachete lansate de armata lui Putin spre ținte ucrainene au violat spațiul aerian al Republicii Moldova.  Neatârnarea militară a Moldovei, pe care fanii lui Putin o venerează ca pe sabia lui Ștefan cel Mare, nu garantează securitatea avioanelor civile silite să ocolească  imensul teritoriu al Federației Ruse crăcănat pe 11 fuse orare.   Teritoriu care  tot nu-i este destul visătorului de la Kremlin.    

Ce alte soluții de consolidare a securității ar fi pe placul populației.  Pentru integrarea în UE optează 12 la sută din respondenți. Unirea cu România are o aderență de 11,6 la sută. Tot atâția cetățeni optează pentru alianța militară cu Rusia, mai exact cu 6 zecimi mai puțini. După care la o distanță impunătoare se situează fanii Alianței Nord Atlantice. Pentru integrarea în OTAN  se pronunță 4,9 la sută din respondenți. Alianțele de securitate cu alte state partenere adună un scor de 2,1 la sută. Alianța militară cu România – 2,0 la sută.  Alte posibile idei de securizare întrunesc zecimi de procent.

Aceasta este radiografia societății după nouă luni de război în imediata apropiere a frontierei răsăritene. Ceea ce înseamnă că guvernarea trebuie să dea dovadă de multă perspicacitate și inteligență ca să convingă 44 la sută jumătate din populație că lucoarea răsăriteană nu are lucirea de altă dată ce l-a impresionat în secolul XVII pe mitropolitul Dosoftei, ci înseamnă în ziua de azi insecuritate și amenințări garantate sută la sută.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.