Te mănâncă sfinții în drum pre Dumnezeu, zice proverbul. Cam ateu, dar încuviințat tacit de preoți pentru că face trimitere la avertismentul sacru că vama cerească o vom plăti înainte să ajungem la destinația finală. Judecarea omenirii Dumnezeu a lăsat-o în grija sfinților, știm de la Apostolul Pavel.
Noi păcătoșii înțelegem zicala utilitar și acționăm în consecință. Adică nu ratăm ocazia să ne auto împuternicim drept vameși ai Domnului și să-i înfulecăm pe cei care gândesc și procedează altfel decât credem noi că ar fi trebuit. În trafic, la ghișeu, la alimentară sau la cizmărie, suntem divizați în devoratori și devorabili. Și ne schimbăm mereu cu locurile într-o mișcare browniană. Mai țineți minte cum se numește mișcarea aia neordonată a particulelor? Corect, browniană de la numele botanistului Robert Brown care a avut inspirația să se uite la microscop cum se mișcă particulele de polen, după care Albert Einstein a descris matematic fenomenul rezultat din bombardarea particulelor minuscule de polen de către moleculele în mișcare.
Deci măcelarul care l-a bruscat la tarabă pe un bancher ori a înșelat-o pe o învățătoare s-ar putea să declanșeze reacția în lanț care mai este numită efectul domino. Valul de iritare și de zel justițiar se amplifică și revine foarte curând la vânzătorul de carne , cel care nu știe nici cu spatele că i-a venit înapoi în meclă bumerangul lansat într-o doară când încerca să-i bage bancherului bucata de marcă cam ostenită. Altfel zis se produce efectul fluturelui descris în teoria haosului ca o probabilitate aproape inevitabilă ca bătaia aripilor unui fluture din Europa să declanșeze o tornadă în Texas. Prin urmare atunci când nu respectăm un pieton care trece la culoarea verde a semaforului, ori când ne rățoim trufaș pe FB la adresa guvernării din motiv că nu ne place, s-ar putea să punem în circulație bumerangul care ne va veni în ceafă mult mai devreme și mai dureros decât ne putem imagina.