VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- Sâmburele imperialist al bancurilor

Limba franceză cel mai bine se potrivește pentru declarații de dragoste. Engleza e pentru biznis. Spaniola e limba petrecerilor. Italiana e pentru turiști. Germana e limba birocraților. Marinarilor le stă bine vorbind portugheza. Iar limba rusă e pentru înjurat, pentru războaie și pentru invazii.

Astfel arată rezultatele unui sondaj, pe care l-a realizat un presigios laborator sociologic odată cu numitul referendum organizat de ruși în teritoriile ucrainene ocupate, ca să le treacă repejor în componența Federației Ruse până să înceapă ploile depresive de toamnă. Comparabile ca valoare știinșifică, sondajul și referendumul au produs efecte incomparabile. Cercetarea sociologică a generat cîteva sute de comentarii în diapazonul emoțional de la amuzament la furie.

Pe când plebiscitul la fel de contrafăcut ca sondajul scandalos i-a servit lui Putin drept temei juridic pentru anexarea teritoriilor ale căror populație și-ar fi exprimat dorința să se dezlipească de Ucraina. Zis și făcut. Adică mahării de la Kremlin au zis, iar marionetele lor din regiunile acaparate au executat. Și astfel rezultatele pseudoplebiscitului s-au pupat cu rezultatele sondajului pseudolingvistic. Sondaj din grila căruia, apropo, a lipsit inexplicabil limba ucrineană.

De altfel ucrainienii nu au figurat ca entitate separată nici în vechiul banc de epocă despre preferințele de transport ale diferitor popoare. Ăla cu francezi, nemți și tot felul de alți europeni care pleacă în turism cu mașinile lor de producție locală ca să-și etaleze virtuțile inginerești, în timp ce rușii merg peste hotare doar cu tancurile.

Și mai zicea un alt banc despre ruși că ei nu au nevoie să învețe limbi străne pentru că știu să asambleze contra cronometru un kalașnikov. Nu am auzit să fi făcut cineva pușcărie pentru disiminarea unor asemenea bancuri. Nici în Rusia de astăzi nu cred că ar exista riscul rîspunderii penale pe motiv de compromitere ele a armatei, deoarece în esență conțin acelaș mesaj neoimperialist pe care îl perorează Putin, Medvedev, Kirienko, Soloviov și nelipsita Simonian Margareta.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.