VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- Regele e tot mai gol

Românește ar fi mai corect să spun gol pușcă, așa ne învață dicționarele. Dar varianta folosită în satul meu de baștină GOL CHISTOL sună parcă mai exact când e vorba despre singura armă scofâlcită de care mai dispune regele despuiat și umilit. Maiestatea sa regele care, așa cum o știm din nemuritoarea poveste a lui Andersen, s-a lăsat păcălit de doi escroci. Ei s-au tocmit să-i coase straie împărătești dintr-o stofă pe care doar curtenii isteți le pot vedea. Ca să nu pară proastă, camarila a țocăit la unison a încuviințare cu buzele și limbile antrenate, dar mai ales ca nu cumva să-l dea de gol pe regele care se dădea îmbrăcat. Și astfel maiestatea a nimerit în capcana propriei imbecilități progresive. Cine ar fi îndrăznit să-l contrazică pe rege? Siamezul Dmitri Medvedev ? Caghebistul Nikolai Patrușev? Komsomolista (utecista) Valentina Matvienco, cu nume de domnișoară Tiutina ? Ori poate spicherul Veaceslav Volodin care se teme să calce umbra regelui? I-am văzut cum își ascunseseră cozile între vine în timpul memorabilei ședințe în ajunul agresiunii, ședință în care țarul le-a cerut jurământ de fidelitate. A durat cam mult până supușenia și loialitatea să dea fisuri. Cine-i copilul care a strigat primul că regele e gol? Nu cumva Cadîrov? Cel care și-a pregătit meticulos fortăreața apărată de divizii de ieniceri în care se va retrage pe post de PĂRINTE AL POPORULUI CECEN, stăpânitor și garant al suveranității și inviolabilității teritoriilor ce-i aparțin. Lui Cadîrov, nu poporului. Sau poate bucătarul regelui, Evgheni Prigojin, care a sfidat interdicția de a recurge la pedepse medievale și iar a zdrobit cu barosul țeasta unui mercenar pentru indisciplină? Sau totuși Ghirkin-Strelkov, cel care a epuizat toate cuvintele de ocară din limba rusă la adresa regelui tot fricos și tot mai disperat. De bună seamă regele rușilor e gol pușcă. Nu i se potrivește niciuna din expresiile de alternativă din limba română. O listă întreagă mi-a propus-o poeta Maria Pilchin – gol făcăleţ, gol toacă sau gol scripcă. Dar ce nevinovat sună gol ca degetul. Nu! Gol chistol este sintagma perfectă. Pentru că atunci când va da seama, și asta se va întâmpla numaidecât, ucrainenii îi vor smulge pistolul sfrijit cu tot cu rămășițele de creier ce-i alimentează iluzia că mai poate … pune în genunchi lumea întreagă ca să-l creadă înveșmântat în straie de de rege.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.