VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- Răscoala roboților

Cât de real este pericolul unei revolte a roboților nemulțumiți de comportamentul oamenilor?

După ce au fost inventate frigidere inteligente care au grijă să nu expire termenul de valabilitate al iaurtului și au capacitatea să solicite direct de la depozit produsele cele mai consumate de locatarii pe care îi slujesc, de ce am exclude posibilitatea unei cârdășii electronice la care să participe aspirator, fierul de călcat, robotul de bucătărie și mașina de tuns  iarba, care la un moment dat vor ajunge la concluzia că pot boicota comenzile stăpânilor și ar putea – de ce nu? – declanșa un război de dezrobire?

Deci întrebarea mi se pare de actualitate – cât de real este pericolul unei revolte a roboților nemulțumiți de comportamentul oamenilor?

Deocamdată există doar răspunsuri artistice la această întrebare aparent fantezistă. Filmul TERMINATORUL regizat de  James Cameron în anul 1984 (ce mai coincidență, nu-i așa?!)  este varianta relativ optimistă a răspunsului. Celebrul scenarist, regizor și producător de origine canadiană continuă să fie încrezător în forța invincibilă a binelui. Drept dovadă servește cea mai recentă operă cinematografică, Avatar 2 cu încasări de peste două miliarde de dolari la numai două luni după punerea pe apă. Popularitatea filmelor lui Cameron  poate fi considerată drept un fel de sondaj – spectatorii pun speranțe într-un deznodământ mai mult sau mai puțin favorabil.  Dar la fel de populare sunt filmele și romanele apocaliptice, în care oamenii pierd ireversibil meciul cu roboții și sunt folosiți în cel mai bun caz drept îngrășăminte organice pentru plante sau combustibil pentru instalațiile de propulsare a aparatelor de zbor.  

Deci frica de o răscoală a roboților pare să fie un sentiment real și justificat.  Prin urmare putem presupune că în laboratoare ferite de ochii lumii se fac cercetări pentru a găsi  ac de cojocul roboților atunci când sau dacă vor deveni periculoși  pentru civilizația umană. 

În textul acestei pastile pe care îl vom publica pe rețele sociale și pe pagina de internet a Vocii Basarabiei, voi anexa lista celor mai populare filme și seriale cu roboți, alcătuită de critici de cinema.  Din ce am reușit să răsfoiesc rezultă că Iron Man deține întâietatea incontestabilă.

În ce mă privește, la umila mea părere, dacă tot este inevitabil concubinajul cu inteligența artificială, mi-ar plăcea să dăm pe mâna roboților supravegherea stărilor de furie care pot degenera în violențe.  Vă imaginați câte tragedii s-ar fi putut preîntâmpina dacă ar exista drone mici  cât buburuzele care ar fi programate să detecteze furia necontrolată a omului și ar interveni cu o doză de spray calmant în clipa în care individul intenționează să se năpustească asupra nevestei și copiilor?!  Poate vă pare cam sinistru (george-orwell-ian), dar oricum ne-am dat  deja acordul tacit să fim supravegheați de micile camere de luat vederi mai peste tot – în stradă, în spații comerciale, în vama, la sala de sport și mai ales la intrarea în școală.  Pentru că devenim periculoși unii pentru alții și te pomenești că doar roboții ar putea opri degradarea speciei.    

Vă imaginați câte vieți omenești ar fi fost salvate dacă drone minuscule ar fi potolit în stare embrionară demența colectivă a rușilor care au năvălit în Ucraina ca să omoare populația civilă pricopsindu-se cu mașini de spălat rufe și seturi de lenjerie? Ce bine era să fie dacă roboții de bucătărie i-ar fi putut convinge pe alegătorii din Federația Rusă să nu-l fi ales în funcția de președinte pe Putin, pentru că la finalul a două decenii de ședere pe tronul de la Kremlin, în loc să adune pământurile slave,  așa cum și-a propus patetic și fantezist, tocmai el a accelerat prăbușirea imperiului, amenințând lumea întreagă cu apocalipsa nucleară.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.