VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- PRIVIGHETOAREA anului 2022

Cine a câștigat competiția pentru titlul PRIVHIGHETOAREA anului?.. Unii i-au atribuit întâietatea Marinei Tauber pentru scrisorile din captivitate pline de cuvinte mânioase și afirmații acide la adresa adversarilor politici. Lexicul violent a dislocat stilul sarcastic practicat altă dată de cea care – mai țineți minte? – se îngrădise în sala de ședințe a parlamentului de Andrei Năstase cu un parasolar de parbriz luându-l astfel peste picior pentru afirmația că ar fi fost otrăvit cu metale grele (februarie 2019). De ce tocmai Marina Tauber s-a simțit obligată să dea replica în locul democraților lui Plahotniuc vizați de Năstase nu era foarte limpede.

Cert este că polittehnologii au reușit să o convingă pe Marina că stilul Renata Litvinova nu-i va aduce câștig de imagine și i-au recomandat să se contopească cât mai mult cu contingentul zis protestatar ce-și făcuse viză de reședință în fața parlamentului ca bolșevicii în fața Palatului de iarnă. Ca o elevă silitoare, Marina își publică pe rețele sociale compunerile furioase, deși nu m-ar surprinde dacă s-ar dovedi că altcineva este autorul jurnalului de mucenicie politică. În ce mă privește mai curând i-aș atribui Marinei Tauber premiul ostateca anului, întrucât tocmai ea trage ponoasele în locul tuturor fugarilor care au ales drept loc de surghiun tradiționale destinații turistice.

Deosebit de strânsă a devenit competiția pentru coroana de miss privighetoare după suspendarea activității câtorva posturi de televiziune pentru lipsa de discernământ editorial în abordarea războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Scoase din televizor și de sub stratul gros de machiaj (pri)veghetoarele și (pri)veghetorii dreptății folosesc ultima rezervă de muniție ca să rămână în grațiile patronilor. Afișându-și metamorfozele pe FB, ca nu cumva să ne scape trăsăturile degradante ale lui Dorian Gray, ielele merg pe contrasens cu lumea civilizată care i-a întors spatele lui Putin și i-a pregătit salopeta portocalie. Departe de mine pretenția de a fi urmărit întreaga partitură, dar orătania care ar merita trofeul Miss PRIVIGHETOAREA 2022 s-a făcut remarcată printr-o recentă postare pe FB în care a condamnat decizia consiliului local din Odesa de a înlătura statuia împărătesei Ecaterina a II-a. Dacă Ecaterina nu ar fi fondat în anul 1794 acest oraș de pe litoralul Mării Negre, nu ar fi existat nici exilul lui Pușkin, nici marele Utiosov, nici Mihail Jvanețchi, iar localitatea ar fi fost astăzi un hutor qvazianonim, afirmă (pri)veghetoarea inimoasă. Despre bombardamente pasărica cenușie nu are nimic de spus.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.