VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- PLEBISCIT NAȚIONAL FĂRĂ CONSECINȚE JURIDICE

Stăvilit cu greu de cutumele prezumptive ale doliului național, megaplebiscitul despre valoarea operei literare, dar mai ales despre rolul politic al scriitorului Ion Druță în dezrobirea moldovenilor/românilor basarabeni, abia urmează. Am simțit cu toții presiunea puhoaielor opiniste gata să rupă zăgazurile tăcerii. Firește că se vor pronunța nu doar cei mai versați sau măcar pospăiții, ci toți delaolaltă, cui nu i-i lene, cum ar spune, eufemistic, un protagonist mascotă din romanele druțiene. La fel cum se pronunță în scrutinele locale, parlamentare sau prezidențiale. Că doar nimeni nu ne întreabă, înainte de a ne încredința buletinul de vot, dacă am studiat câtuși de puțin, traiectoriile, performanțele și promisiunile candidaților. Prin urmare, cine ne poate împiedica să ne pronunțăm într-un subiect mult mai inofensiv, fără consecințe juridice? De ce am căuta un numitor comun (partea plină a paharului), dacă în subiecte cu adevărat vitale suntem ca racul, broasca și o știucă, … într-o zi s-au apucat, de pe mal în iaz s-aducă, un car cu grâu încărcat… Pardon, atâta țin minte din fabula lui Donici, pe care am învățat-o în clasa a cincea. Mulți dintre cei care s-au avântat să participe și se vor antrena în continuare în rezolvarea lui Druță, alteori dau impresia că au rămas undeva prin clasa a cincea, dar se îndârjesc, insistă să tragă și ei o felie, un ciob din profitul vizibilității asigurate de rețelele sociale. Oricare ar fi proporțiile inevitabilului plebiscit, de pe acum se poate spune că Ion Druță și-a onorat rolul de patriarh autoexilat, rol jucat până la ultima suflare, dar și după oprirea funcțiilor vitale, când și-a făcut apariția în scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”, așezat în sicriul de stejar, ca să-i convoace pe adulatori și hulitori la sesiunea de citire a nescrisului testament. Sună cinic, dar până la următoarea zi de doliu național, Ion Druță va fi moderatorul invizibil al discuțiilor despre viitorul (european? unionist? euroasiatic?) Republicii Moldova.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.