VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru / One way ticket, adică biletul fără retur

Exact ca păpădiile, omănașii care se înădușă de dragoste și respect pentru Putin împăiatul (reîmpăiatul… reîmpăratul) ies din pământ toți odată. De parcă e ziua salariului. Dau buzna la bufet, pentru că au prins la coajă. Dar nu pentru dezgolirea tatuajului VOVA FOREVER le vine culiocu cu biștari. Ei sunt plătiți ca să-i convertească pe cei nehotărâți, pe cei rătăciți și disperați. Lor li se toarnă baliverne despre valorile autentice, despre guvernul mondial și despre pământul plat ca fundul peste care răsturnăm mămăliga.

Religia lor antiglobalistă, ca să pară mai apetisantă, mai aburindă, este condimentată cu zvonuri și minciunele, cu bălmăjeli și expertize pseudojuridice sponsorizate generos pe rețelele sociale. “Cum să dea câștig de cauză opoziției comunisto-sosocialiste, dacă judecătorii curții au culcuș în buzunarul puterii?”, se întreabă, pe o sprânceană, omănașii. Chiar dacă e cu boțuri, mămăliga servită cu tocană de cuvinte despre inflație, indexare, discriminare bugetară, constrângeri economice, incompetență administrativă, cumetrisme, dictatură etc, etc. e meniul politic invariabil.

Dar când le este viața mai dragă și li se pare că au încălecat giuleaua, se întâmplă, hopa! tragedia de la Crocus City Hall. Și lumea întreagă, la minte, se trezește din abureală, amintindu-și de zicala rușilor БЛИЗ ЦАРЯ – БЛИЗ СМЕРТИ. Pe românește ar fi cam așa: MOARTEA NU-I CRUȚĂ PE CEI DIN JURUL ȚARULUI. Dacă aveți o versiune mai reușită, o accept cu plăcere. Ca să vorbim, pe înțelesul tuturor, ce înseamnă să te dai de partea lui Putin. Nici până la războiul împotriva Ucrainei, nu era prea igienic să fii trompeta Moscovei.

Acum însă e de-a dreptul periculos să te lași ademenit de căpeteniile de la Kremlin, să te bagi benevol în uniforma de soldat al lumii ruse, ori chiar să mergi la un spectacol muzical la Krasnogorsk, regiunea Moscova. Pentru că în preajma țarului ești mereu ținta predilectă. E valabil atât pentru cineva care acceptă eliberarea din pușcărie în schimbul înrolării în batalioanele morții, ori pentru cel care muncește la o rafinărie de petrol sau are casă în preajma unei asemenea întreprinderi.

Lecția învecinării a însușit-o cel mai bine populația din regiunea Belgorod. În total, șase entitățile administrative ale Federației Ruse au frontiera comună cu Ucraina agresată de Putin. Regiunile Breansk, Kursk, Belgorod, Voronej sunt situate în preajma hotarelor terestre cu Ucraina, iar regiunea Rostov și Krasnodar (parțial), au frontieră maritimă pe oglinda Mării Azov. Cât privește traiul în noile teritorii dobândite, cum le-a definit Putin, adică regiunile ucrainene vremelnic ocupate de Rusia, cum le numesc ucrainenii și oamenii de bună credință din toată lumea, e o adevărată ruletă rusească.

Сu probabilitatea matematică (am citit în Wikipedia) de a încasa un glonț în cap de 16 la sută după prima rotire a butoiașului cu cinci orificii pentru cartușe, de 20 la sută după a doua rotire, și de 25 la sută după a treia, iar la a patra rotire, cine are norocul să rămâne nebortilit, probabilitatea ajunge la cota de 33 la sută. Dacă vă tentează senzațiile tari, mergeți acolo unde vă cheamă trompetiștii lui Putin și lăsați-ne pe noi în pace, să ne vedem de drumul nostru izbăvitor. Good luck!

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.