VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- Nimic personal, just business

Atunci când m-am trezit pensionat în condiții perfect legale de instituția de presă pentru care am prestat servicii de manager de subdiviziune  locală timp de aproape 18 ani, cel mai greu a fost să depășesc condiția de victimă. S-a produs o mulțime de cuvinte și imagini despre senzația asta ce se plimbă prin vene ca un șarpe umplându-le cu deznădejde și ranchiună.  Actorul rus Mihail Ulianov a redat excelent starea asta într-un film (Частная жизнь. 1982) pe care îl văzusem în tinerețe. Numai că de unde minte ca să fi înțeles atunci mesajul?..  Acum îmi pot permite luxul să tratez cu ironie ... jelea bocitoarelor care prevestesc moartea libertății de exprimare  din cauză că lor li s-a îngrădit posibilitatea să apară pe sticlă.  Ce rost mai are arta  telepovestitului și teleconsumului în lipsa lor?! Cine s-ar mai putea ridica la altitudinea protagonistei din Tragedia optimistă (1963, film premiat la Festivalul de la Cannes), cu privirea-i de comisar și farmece de sirenă?! Nimeni!  Șarpele rece al ranchiunei le determină să debiteze tot felul de enormități.  Să îi afurisească pe toți acei care nu-și exprimă solidaritatea necondiționată, să-i blesteme pe acei care le reproșează că au știut mult prea bine din palmele cui ciugulesc bunișorul.  Până și samaritenii care vor fi având  rezerve nemărginite de empatie lasă ochii în jos când văd coincidențele de discurs și căptușeala purpurie a mantiei  monahale cu care își acoperă pretinsele slăbiciuni umane. 

Din filmele americane ne-a intrat în limbajul uzual expresia just business. Tarantino își omoară personajele cu sânge rece invocând sintagma nimic personal, just businessd. Valabilă și invers. Dacă telespectatorul are bănuieli rezonabile că printre lacrimile de crocodil sunt strecurate cu bună știință lozinci politice și  slogane electorale de s-ar mai uita la televizor?!   

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.