VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- Moș Gerilă, Moș Gerilă, pe la noi să nu mai vii…

Tot mai puțini suntem acei care mai ținem minte că Moș Gerilă era un fel de clonă sovietică a Lui Moș Crăciun, adică ateistă. Moș Gerilă, de la rusescul Ded Moroz însoțit de Alba-ca-Zăpada (Snegurocika) avea misiunea să vină pe la casele oamenilor în noaptea de Revelion, și nu de Crăciun, ca să împartă daruri în schimbul unui cântecel sau a unei poezii declamate de copilași derutați de arătania înfofolită în caftan roșu dotată cu un ciomag pe post de sceptru făcător de minuni. La finele anului 2022 iată-l pe Moș Gerilă renăscut ca pasărea Feunix din jăratecul ce-i frige tălpile lui Ilan cel Groaznic. Liderul partidului care îi poartă numele profită de noaptea dintre ani ca să-și ofere servicii de Ded Moroz crasnîi nos. El promite un coșcogeamite săcoi cu bani dacă copilașii creduli îi vor oferi în schimb funcția de prim-ministru. Da, așa zice împricinatul într-o postare sponsorizată de pe Face Book.

În depline facultăți mintale și nesilit de nimeni – vrea să fie prim ministru și atunci fiecare cetățean al Republicii Moldova va avea buzunarele burdușite cu eurași. De unde bani? Cică are o înțelegere. Cu cine? Cum? În ce condiții? Aceste amănunte Moș Gerilă le omite. Că doar are toiagul fermecat. Mai bine zis nu-l are, ci îl revendică. Pe cel de prim-ministru. Dacă ar fi după mine, eu l-aș accepta pe Ilan făcătorul de minuni în funcția de premier. Pentru 24 de ore, să zicem într-o zi de vineri la data de 13. Ca să aflăm și noi ce-i cu viața lui, ce studii are, cum a făcut armată după ce s-a născut într-o țară unde și fetele nu scapă de cătănie, cine i-a tăiat moțul când l-a aburcat în vârful Olimpului politic, cui a mai dat dijme și pe cine a mai tras în țeapă ca să nu-i fie tăbăcită propria pielcică.

Multe întrebări oficiale ar avea și SIS-ul obligat să dea blagoslovire unui viitor demnitar de stat și de șezut. Până atunci ne mulțumim cu ceea ce scrie Wikipedia, de unde aflăm că e soț de cântărță, că e în opoziție și că deține mai multe afaceri, dintre care una în domeniul fotbalului, iar alta în domeniul comerțului duty-free ... Numai că Wikipedia e un fel de șantier etern pe zidurile căruia scrijelește oricine dorește, prin urmare prefer o fișă biografică completată pe propria răspundere de cel care se vrea Ded Moroz fără barbă. P.S. Promisesem finalul catrenului. Ca și cum îl declamă un copilandru care a deconspirat vicleșugul lui Moș Gerilă, venit să le dea copiilor bomboane cumpărate din banii părinților.

Moș Gerilă, Moș Gerilă,

pe la noi să nu mai vii,

să te duci la dracu-n prazdnic,

nu ne trebu’ jucării!...

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.