VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- Fumatul ucide, neglijența omoară   

Telejurnalistul Aleksei Korostîliov a îndemnat spectatorii postului de televiziune  TV RAIN (Дождь)   să comunice redacției cazuri de tratament abuziv față de rezerviștii ruși trimiși pe câmpul de luptă din Ucraina, lăsând impresia – printr-o exprimare confuză – că instituția de presă acreditată la Riga ar participa la îmbunătățirea condițiilor elementare de viață ostășească de care nu au parte militarii prinși cu arcanul. 

Scandalul s-a produs imediat cu puterea exploziei cauzate de cea mai   sofisticată rachetă rusească X-101 (care costă, de altfel, 13 milioane de dolari).  Televiziunii i  s-au amintit toate păcatele reale și imaginare. Reproșurile gravitează în jurul proverbului rusesc  Сколько волка не корми, его все равно в лес тянет. Adică degeaba îi dai lupului hrană pe săturate, oricum sălbăticia pădurii mereu o să-l cheme. Un fel de  echivalent al proverbul despre năravul invariabil al lupului chiar dacă își schimbă blana.  Nici măcar Laima Vaicule, celebra vedetă sovietică de origine letonă,  nu a putut opri tăvălugul sancțiunilor administrative aplicate de țara gazdă televiziunii care a fugit de Putin.   

Pot să pariez că gafa teleprezentatorului de la TV RAIN (Дождь)  Aleksei Korostîliov va intra în manualele  de jurnalism la capitolul responsabilitate.  Și oricât ar părea de nedrept, numele său va fi trecut alături de cei mai parșivi propagandiști ai Kremlinului (Soloviov, Siomnian, Skabeeva etc), din cauza impactului pe care l-a avut comentariul său hazardat.  Urmare a scandalului declanșat de exprimarea atitudinii empatice față de rezerviștii ruși fără a fi puși în balanță ucrainenii pe care îi omoară acești rezerviști,  autoritățile de la Riga au anulat licența de activitate acordată televiziunii ce abia se înfiripase după plecarea din Rusia.  Chiar dacă jurnaliștii și proprietara postului de televiziune și-au  prezentat  scuzele de rigoare și au anunțat rapid  concedierea lui Korostîliov, cenușa de pe cap nu a înduioșat ghilotina. Postului de televiziune i s-a imputat implacabil că se identifică  cu autoritățile rusești, drept dovadă servind  o altă gafă impardonabilă – prezentarea peninsulei Crimeea drept teritoriu al Federației Ruse.  

Incidentul de la TV Rain  confirmă, a N-a oară, dacă mai era nevoie, că oricine se încumetă să își facă meserie ori îndeletnicire predilectă din alăturarea vocabulelor cu pretenția de a debita idei, cade sub incidența  verdictului mai întâi a fost cuvântul asumându-și consecințele. 

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.