VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- Frați de suferință într-o celulă imaginară

După ce ex-președintele Donald Trump a fost pus sub acuzare parcă nu mai este atât de rușinoasă bazaconia fostului președinte Dodon suspectat de falsificarea de documente oficiale. Vă mai amintiți, nu? cum justificase dumnealui încercarea de a părăsi teritoriul Republicii Moldova contrar interdicției impuse de instanța de judecată? Igor Dodon invocase atunci nevoia de îngrijiri medicale în România pentru unul dintre copii. Ceea ce s-a dovedit a fi un fals deoarece a dat înapoi cu subsemnatul doctorul pe care a contat familia Dodon. Păcatele celor doi ex-președinți sunt proporționale cu statutul și conturile bancare, sau cum spunea bunica mea Ștefănia, Dumnezeu să o ierte, după sac și cârpală – Dodon a încercat să se acopere cu o banală hârțoagă falsă, pe când Trump Donald ar fi dat câteva sute de mii de dolari pentru tăcerea a două cuconete care i-ar fi putut încurca ițele dacă erau să mărturisească despre zghihuielile lui Donaldino. Luați la bani mărunți atât Dodon cât și Trump, prin interpuși dar și prin viu grai, declară că sunt victime ale persecutărilor politice și pun speranțe în răzbunarea Domnului, dreaptă și necruțătoare, dar tardivă, ce să mai…

La o adică și cealaltă coincidență – mandatul de arestare proaspăt eliberat pe numele lui Putin Vladimir Vladimirovici cercetat penal pentru răpirea de copii ucraineni, parcă sporește importanța fostului președinte socialist. Într-o asemenea companie nimbul de mucenic lucește mai tare. Dar tot mai confortabil s-ar simți Dodon într-o celulă cu Trump, decât cu Putin. Asta dacă ar fi să ne imaginăm situația tipică din anecdotele rusești în care se întâlnesc trei președinți luându-se numaidecât la întrecere înviingător ieșind mereu rusul. Dar mă tem că Igori Nikalaici de la o seamă de vreme nici măcar în același banc cu Putin nu ar mai dori să apară ca să nu sară peste el nici un strop de reputație putinistă. Numai că internetul a înmagazinat nemilos toate dovezile relațiilor sale speciale cu șeful de la Kremlin. Înainte vreme lui Dodon îi creștea inima cât o pâine când se uita la secvențele video în care Putin îi rostea numele în public, chiar și în bășcălie. Poate vă mai amintiți de episodul jenant când Putin prins pe picior greșit de jurnaliști a zis printre buzele întinse a zâmbet: ÎNTREBAȚI-L PE DODON!?.

Mai multă umilință decât Dodon a suportat doar Victor Ianukovici, care a și fost recompensat cu un azil de lux în cartierul Rubliovka de lângă Moscova. Pe când Igor Nikalaici nici măcar cu o fabricuță de lumânări nu s-a ales din drujba cu stăpânul de la Kremlin. Ori poate nu știm noi ce capete de salam de pe masa boierească i-au căzut în poale? În schimb Wikipedia îl va memoriza drept primul (sperăm și singurul) dintre președinții Republicii Moldova, cercetat penal pentru o înșelătorie banală exact în faza de derivă a carierei sale politice.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.