VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- De Paris nu ai cum să te saturi

De Paris nu ai cum să te saturi. Oricât de frecvent ai face escale turistice sau vizite de familie. Parisul e mai mare decât suma emoțiilor pe care le generează. E un truism repetat de milioane, sute de milioane de oameni virusați de șarmul capitalei franceze. Eu am două motive în plus. Unul a împlinit 12 luni, celălalt motiv are 7 ani. Deci nu au ajuns încă la vârsta la care ar fi să conștientizeze ce noroc au avut să se nască cetățeni francezi și să locuiască în orașul care le va oferi ce are mai de preț Civilizația umană trecută prin cele mai inumane încercări. Sunt sigur că nepoții mei nu vor fi discriminați și mai ales nu vor discrimina pe alții pe motiv de apartenență rasială, religioasă sau la un curent de opinie. Oricât de patetic ar suna, constat cu invidie că francezii zilnic beneficiază de efectele revoluției care a decupat trecutul retrograd și arbitrar făcând posibilă maturizarea națiunii. Cele tei valori călăuzitoare LIBERTE, EGALITE, FRATERNITE au fost transformate în obiective practice asumate întâi de toate de elita societății, creme de la creme, cum zic francezii. Sublimatorii sublimului. 14 Iulie s-a produs in urmă cu 233 de ani. Pe când desovietizarea estului european durează doar trei decenii. Dacă vom reuși să ne decorticăm mințile și să responsabilizăm elitele s-ar putea să avem și noi o șansă, noi acei care suntem trași înapoi în mocirla fostului imperiu sovietic, situată la 20 de mii de km distanță de Țara revoluției victorioase.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.