VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- De ce Wagner și nu Glinka sau Ceaikovski Piotr Ilici

Fanii lui Putin se înfurie când idolul lor este comparat cu Hitler. Nici lui Putin nu cred că îi convine să-și vadă în presa străină portretul caricaturizat cu mustăcioara lui Adolf sub nas. Pentru a-l proteja o întreagă armată de troli a fost plătită generos de Evgheni Prigojin. Postacii său aveau sarcina să riposteze cu promptitudine și la unison când pe rețele de internet apăreau articole și comentarii ce puneau semnul egal între Putin și Hitler. După ce liota de peștii piranha de la fabrica de troli din Sankt-Petersburg a pregătit terenul a venit rândul procurorilor. Mesajele explicite dar și aluziile esopice au fost și mai sunt sancționate pe bandă rulantă cu duritate stalinistă. Numai că degeaba Kremlinul cară apă cu sita, din moment ce armata de mercenari a lui Prigojin poartă cu mândrie numele Wagner, compozitorul care a fost elogiat de Hitler pentru că a proslăvit supremația germană. Deutsch land uber ales !…

Anume pe Wagner partidul național-socialist al lui Hitler l-a înhămat la carul de luptă antisemită. Muzica lui Wagner i-a inspirat pe călăii lui Hitler care au pus în aplicare planul diabolic de exterminare a evreilor din Europa. Or, evreul Prigojin nu are cum să o facă abstracție de acest amănunt istoric. Dacă nici după 24 februarie 2022 el nu a renunțat la numele Wagner înseamnă că lui Prigojin îi convine asocierea ideatică cu Hitler și cu crimele împotriva umanității condamnate la Nuernberg. Cineva mai pedant va descoperi că Prigojin a moștenit numele Wagner, preluându-l de la fondatorul armatei private colonelul GRU Dimitri Valerievici Utkin, care și-a atribuit numele conspirativ Wagner pornind de la pasiunea sa pentru performanța lui Adolf Hitler, afirmă revista TIMES. Dar Prigojin ar fi putut găsi un simbol mai puțin colorat când racola mercenari pentru operațiuni speciale în Africa și în Siria, chemându-i să multiplice gloria militară a rușilor de la Suvorov încoace.

Ar fi putut opta pentru Glinka Mihail Ivanovici, autorul operei Ivan Susanin, părintele patriotismului muzical rusesc, foarte apreciat de poetul emblematic al rușilor Aleksandr Sergheevici Pușkin, dar si de către (!) comandamentul trupelor sovietice de ocupație din Germania de după cel de-al doilea război mondial, care au instalat un monument în memoria compozitorului înhumat la Berlin în anul 1857. Megapatriotul Prigojin, bucătar și eunuc la curtea lui Putin, l-ar fi putut alege drept înger păzitor pe Ceaikovski, un alt compozitor de talie mondială, Numai că turbopatrioții ruși (termen din presa ucraineană) nu au cum să-l folosească drept piesă de rezistență din matrioșka rusească întoarsă cu spatele spre Occident pentru că Piotr Ilici sărmanul ar fi avut niște abateri, consideră ultraortodocșii, de la “valorile tradiționale”. Sau pe Dimitri Șostakovici, autorul celebrei simfonii dedicate orașului martir Leningrad care a supraviețuit după 900 de zile de blocadă în timpul celui de-al doilea război mondial. De altfel am întrebat robotul GPT care este în vogă dacă Richard Wagner poate fi considerat naționalist după ce fusese idolatrizat de Hitler.

Inteligența artificială mi-a dat oarecum dreptate, dar mi-a recomandat să apreciez întâi de toate valoarea artistică a operelor lui Wagner trecând peste predilecția sa pentru idei ce au stat la baza naționalismului și anti-semitismului fascist. Ceea ce mi se pare cu neputință când tot aud sintagma Ce-Ve-Ka-Wagner în fiecare buletin de știri când e vorba despre războiul din Ucraina. E ca și cum aș savura proza lui Zahar Prilepin prefacându-mă că nu-mi pasă de faptul că el a ales cu bună știință să facă parte din administrația de ocupație din Donbas și de atrocitățile comise. Sau m-aș lăsa înduioșat de duetul – vocal, firește – Kolea Baskov & Filea Kirkorov, alți doi mercenari în solda Kremlinului. Glinka uber alles !

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.