VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- Avocații de la Chișinău ai președintelui rus dat în urmărire penală

Poate vă mai amintiți cum își motivase Vladimir Voronin alegerea cadoului pe care i-l oferise lui Putin în anul 2002? Nu știm cine anume l-a sfătuit să-i dăruiască omologului său rus un crocodil de cristal, dar comparația cu animalul de pradă care niciodată nu dă înapoi trebuia să-l fi măgulit tare pe Putin. Drept urmare exoticul președinte moldovean, care se angajase să restabilească comunismul în mijlocul Europei, a obținut statutul de favorit la curtea țarului dar și în anticamera patriarhului. Și când îi era viața mai dragă a venit nota de plată - planul Kozak de federalizare a Moldovei ... respins de Voronin cu inima sângerândă la cererea insistentă a partenerilor occidentali. Dar sângele lui Voronin apă nu se face. În pofida umilinței la care l-a supus Kremlinul, fostul președinte comunist face galerie pentru odiosul Putin. În aparență mai subtil, dar tot în același cuibar își ține ouăle.

În loc să condamne războiul, Voronin ponegrește autoritățile de la Kiev, sugerând astfel că Volodimir Zelensky l-ar fi zădărât pe krokodilul de la Kremlin și se face vinovat de agresiunea militară a rușilor. Sau altă dovadă - epitetele atribuite guvernării de la Chișinău sunt exact cele din glosarul purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de externe, de unde se inspiră și fugarul Ilan Șor. De altfel, în aparițiile video pe FB Ilan Mironovici îi atribuie porecle hitleriste președintei Maia Sandu, marcând un nou jalon în opera satirică pe care, zic procurorii, în sfârșit el va avea posibilitatea să o continue în condiții mult mai adecvate condamnării care se încolăcește ca funia în jurul parului. Firește, ratingul lui Șor îi provoacă insomnii lui Voronin, care încearcă să-i facă concurență la capitolul vorbe de clacă. Chiar deunăzi fostul președinte comunist s-a dezlănțuit cu o scrisoare deschisă adresată lui Emanuel Macron, nici mai mult nici mai puțin. El i-a reproșat președintelui francez că perpetuează informațiile false despre destabilizarea situației din Republica Moldova pusă la cale de conducerea Federației Ruse. Deci lovește spre poarta lui Macron în speranța să fie remarcat de Putin. Ca nu cumva să-și trădeze faima de calamburgiu de cazarmă sovietică Voronin îi recomandă lui Macron să aibă grijă de rozătoarele care au invadat Parisul, zice Voronin cu trimitere la turiștii care revin acasă din Franța, în loc să își bată capul de șobolanii de la Chișinău.

Curat murdar! Pentru că tocmai am revenit de la Paris, țin să-l dezamăgesc pe generalul Voronin – procedeul retoric cu șobolanii parizieni nu are temei factologic. Și acel care i l-a băgat în gura sa ex prezidențială i-a ridicat mingea la plasă lui Macron carele s-ar putea să-i recomande politicianului cu două mandate prezidențiale, cum se prezintă Voronin în epistolă, să aibă grijă de șobolanii care evadează din formațiunea sa politică ce ia apă. Numai că nu va avea Vladimir Nikolaevici norocul chior să fie băgat în seamă de un ditamai președinte cu acte în regulă. Dar mă tem că nici de rața beteagă de la Kremlin, vorba politologilor, pe care continuă să o măgulească pe cont propriu și fără sorți de izbândă.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.