VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- ALȚI PAPUCI, ACEEAȘI GREBLĂ

Am trecut pe o listă câteva proverbe și vă propun să alegeți unul, care vi se pare cel mai potrivit pentru campania electorală din acest an. Cine-mparte, parte-și face. Zădarnic îngrași porcul în ajun. Calul de dar nu se caută la dinți. Obraznicul mănâncă praznicul. Minciuna are picioare scurte. Laudă-mă gură, că ți-oi da friptură. Învingătorul nu-i judecat. Corb la corb nu-și scoate ochii. Cine fură azi o ceapă, mâine fură și o iapă (sau versiunea cu oul și boul). Adevărul umblă cu capul spart. Câinele care latră, nu mușcă. Din greșeala altuia, cel cu minte o îndreaptă pe a lui. Cred că am să mă opresc aici, ca să nu vă buimăcesc. Ați ales? Ei, aflați că toate aceste proverbe s-ar potrivi drept motto pentru scrutinul din 5 noiembrie 2023. Asta rezultă din cele două rapoarte de monitorizare, alcătuite de Asociația PROMO-Lex, organizația nonguvernamentală care, de ani buni, face expertiza condițiilor de desfășurare a alegerilor. În ziua de vineri, va fi publicat un al treilea raport, cu datele cele mai recente despre onestitatea concurenților electorali, despre modul în care ei se conformează normelor legale. Ce am aflat din rapoartele deja făcute publice? Că neglijarea normelor codului electoral e obiceiul casei. Nici partidul de la guvernare, dar nici formațiunile care se declară mai bune și în putere să-i ia preșul de sub picioare, nu ezită să tragă jăratec fiecare la turta sa, sperând că nu vor primi cartonaș roșu de la arbitrul de teren. Iar atunci când sunt prinși cu ocaua mică, strigă în gura mare că sunt persecutați politic și li se încălcă drepturile, dar mai ales cele ale POPORULUI. În realitate, se vede de la o poștă că MAI TOȚI au pufușor pe botișor. Neglijați fonetica acestui proverb, e doar o coincidență. Cel mai regretabil e faptul că guvernarea se întrece la golănii cu golanii de meserie. De exemplu, la folosirea resursei administrative în campania electorală. Ceea ce dezleagă mâinile opoziției, care driblează legea peste tot unde și cum poate. De exemplu, la pomparea banilor în publicitate electorală pe rețele sociale, mult peste mijloacele declarate oficial. Și până se dumirește CEC-ul, trece și turul doi. Pentru mai multe exemple vă recomand să citiți rapoartele de monitorizare ale Asociației PROMO-Lex, pe care, de altfel, le citesc cu multă atenție și ambasadorii țărilor europene. Or, ei nu se îmbată cu apă rece și nici cu chișleac, vorba proverbului, când evaluează performanțele democratice ale Republicii Moldova.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.