VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Minutul lui Vasile Botnaru- ДАВЕЧА, НАМЕДНИ și НАДЫСЬ

Aceste trei cuvinte din lexicul arhaic al limbii ruse ar însemna pe românește ADINEAORI. Ele se deosebesc prin gradații temporale diferite în raport cu momentul vorbirii. Davecea evocă un eveniment de la limita trecutului, aproape înghițit de negura de vremi, pe când nadîsi face trimitere la o întâmplare foarte recentă, care încă îți mai provoacă palpitații ca sărutul inocent al colegei de clasă pe care o iubești în taină fără să ai curajul să îți afișezi afecțiunea. Să zicem dacă ții neapărat să-ți anunți prietenii că ai descoperit un coș în locul cel mai nepotrivit și cauți leacul, vei spune DAVECEA. Iar dacă dorești să te lauzi că ești trecut pe lista persoanelor importante pe care Ambasada Federației Ruse le convoacă în mod tradițional de Ziua națională atunci poți spune NADÎSI. Numai că o astfel de invitație în vara anului 2023 este exact ca un coș pe fesă ce nu te lasă nici călare, nici pe jos. Este ca valiza fără mâner (чемодан без ручки – выбросить жалко, а нести неудобно, adică să-l dai la gunoi nu te lasă inima, dar nici nu ai cum să-l cari fără toartă), cum zicea fostul președinte tot plecat în negura de vremi, Vladimir Voronin, cu tot cu ortacii săi dincolo de jalonul arhaic DAVECEA. Pentru că fanionul de campion al nostalgiilor profitabile i l-au smuls lupii tineri, mult mai cinici, mai hapsâni și mai aventurieri. Daveacea ei și-au văzut numele pe lista leproșilor și noul regim juridic îi împinge în brațele însângerate ale Kremlinului colectiv. Fiecărei din acțiunile demente ale lui Putin care se țin lanț după ziua de 24 februarie 2022 când ordonase începerea războiul devastator împotriva poporului ucrainean declarat frate de cruce i se va alătura adverbul DAVECEA. Până va ajunge pe banca acuzaților sau în cavou alături de idolul său Iosif Djugașvili toate decretele sale rămân în limitele adverbului ADINEAORI. Nici după un asemenea final rușinos pentru marele popor rus ce la purtat în cârcă timp de două decenii crimele sale nu vor avea termen de prescripție. Asta conștientizează tot mai clar o mulțime de oameni cu scaun la cap care ADINEAORI se mândreau cu apartenența virtuală la lumea rusă, iar acum au de ales grâul de neghină. Ei se pomenesc în situația dificilă să-l taie în două pe Nikita Mihalkov, ca să facă deosebire între regizorul filmului O GARĂ PENTRU DOI și autorul emisiunilor de teleexorcizare (BESOGON). Oameni cu mintea întreagă nu au cum să evite răscrucea în care se vor despărți de Zahar Prilepin mergând mai departe cu Dmitri Bîkov și Boris Akunin. Și astfel vor fi în câștig pentru că se vor debarasa de valiza trecutului plină cu de toate și grea ca ghiuleaua unui tun medieval.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.