Ministrul ucrainean al Apărării îi avertizează pe ruși că, peste o săptămână, Kremlinul va închide granițele, va decreta Legea Marțială și un nou val de mobilizare. Putin pregătește „o ultimă ofensivă”, la începutul anului 2023, consideră experții britanici.
Ministrul Apărării al Ucrainei, Aleksei Reznikov, i-a avertizat pe ruși că Putin se pregătește pentru o nouă mobilizare și intenționează să închidă granițele, undeva după data de 5 ianuarie. “Știu cu siguranță că mai aveți de ales aproximativ o săptămână. La începutul lunii ianuarie, autoritățile ruse vor închide granițele pentru bărbați, apoi vor declara legea marțială și vor începe un nou val de mobilizare. Granițele vor fi, de asemenea, închise și în Belarus”, a mai spus Reznikov. El i-a întrebat pe recruții pentru ce vor să moară, arătându-le că un eventual sfârșit al războiului nu ar pune nici Rusia nici pe ruși în pericol: “Este în interesul Rusiei să pună capăt acestui război cât mai curând posibil. Acei oameni care au dezlănțuit acest măcel sângeros, care au comis teribile crime de război vă spun acum că trebuie să fiți uniți și să apărați Rusia, pentru că ar fi inamici peste tot. (…) Vă vor spune că există un fel de “plan B”, un fel de armă secretă [nr – aluzie la Hitler] care va aduce în curând victorii, dar tot planul lor este să prelungească războiul. Pentru asta vei muri și tu”, le-a mai spus ministru ucrainean al Apărării rușilor care ar urma să fie mobilizați și trimiși pe front.
Totuși estimările arată că Rusia nu a trimis mai mult de 150 de mii de noi soldați în Ucraina, după valul de mobilizare din septembrie, în care pretinde că a adunat încă 300 de mii de oameni. Aceștia duc lipsă de echipamente și nu este clar la ce ar folosi o mobilizare suplimentară.
Analistul britanic Richard Kemp, colonel în rezervă și fost colaborator al Comisiei reunite de Informații COBR, arată într-o analiză publicată de The Telegraph că Vladimir Putin pregătește o nouă ofensivă pentru începutul anului 2023, despre care spune că “nu va fi doar o altă etapă a unui conflict pe care Rusia îl pot susține ani de zile, ci un ultim pariu disperat. (…) Moștenirea lui Putin, puterea și chiar viața lui pot depinde de o victorie decisivă care să justifice pagubele imense pe care le-a provocat propriei sale țări”, mai arată colonelul Kemp.
Un alt semn al faptului că poziția lui Putin este tot mai vulnerabilă în fața puternicilor siloviki din jurul său (înalți funcționari care fac jocurile de culise de la Kremlin) ar putea faptul că acesta a relaxat regulile privind combaterea corupției. Pe 29 decembrie, președintele rus a emis un decret care scutește toți oficialii ruși, inclusiv membrii armatei și ai serviciilor de aplicare a legii, de obligația de a face publice declarațiile de venit. De asemenea, decretul ridică interdicția oficialilor militari de a primi “cadouri caritabile” în legătură cu participarea lor la ostilitățile din Ucraina. Ziarul independent rus The Insider arată că această nouă legislație ar permite teoretic militarilor ruși să pună mâna pe proprietățile și bunurile rezidenților ucraineni din teritoriile ocupate, clasificându-le în mod legal drept “cadouri de caritate”. ISW arată că această schimbare a legislației rusești indică nevoia lui Putin de a-i favoriza pe cei care îl susțin.