Ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, a avut o întrevedere la München cu două figuri importante din administrația Trump, Richard Grenell și generalul Keith Kellogg, trimisul special al președintelui SUA pentru Rusia și Ucraina.
Întâlnirea a avut loc înainte de deschiderea oficială a conferinței și a fost o oportunitate pentru România de a-și exprima preocupările și prioritățile ca aliat-cheie al NATO pe flancul estic, în contextul actualului conflict generat de Rusia împotriva Ucrainei.
Robert Lupițiu, expert în relaţii internaţionale a comentat pe rețelele de socializare despre complexitatea politicii externe, subliniind importanța informării corecte și evitarea defetismului politic.
„Chiar dacă politica externă este complicată și complexă, morala ei primară este valabilă ca și în celelalte aspecte: să ne informăm corect, să citim și să analizăm, nu să practicăm un defetism, de obicei politic”, a scris acesta.
Lupițiu a adus în discuție prima rundă de contacte oficiale ale României la Conferința de Securitate de la München, subliniind întâlnirile ministrului român de externe cu doi oameni cheie din administrația Trump: Richard Grenell și generalul Keith Kellogg.
„Ministrul român de externe a prezentat preocupările și prioritățile României, ca aliat-cheie al NATO pe flancul estic, în contextul unei soluții pentru încheierea războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”, a adăugat Lupițiu.
Acesta a menționat și faptul că, după participarea la München, generalul Kellogg va discuta cu UE și NATO la Bruxelles și va avea o întâlnire separată cu reprezentanții României, Poloniei și țărilor baltice. După aceste întâlniri, Kellogg va vizita Ucraina.
„În ciuda unei realități în care România trebuie să-și recalibreze leadership-ul chiar în momente internaționale de cotituri epocale (un președinte interimar, un prim-ministru aflat în dificultate și un ministru de externe nou), Bucureștiul se cuplează la mersul lucrurilor pentru a-și proteja interesele strategice”, a concluzionat Lupițiu pe pagina sa de Facebook.