Republica Moldova trece într-o nouă eră de aprovizionare cu gaze naturale, iar după ce Rusia a redus volumul de gaze livrate, nu doar a depășit cu succes această situație, dar și a reușit să progreseze pe domeniul diversificării surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Mesajul a fost transmis de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei întrevederi cu primarii și antreprenorii din Bălți.
„Am spulberat mitul că cele mai bune prețuri ni le dă Gazprom, pentru că în anul 2023 noi am reușit să economisim consumatorilor noștri 60 milioane de euro, procurând gaze pe piețele europene mai ieftin decât de la Gazpromˮ a declarat Victor Parlicov, citat de deschide.md.
Ministrul a subliniat importanța transformărilor pe domeniul energetic prin care trece R. Moldova. În context, Parlicov a accentuat că în ultimii doi ani statul a reușit să avanseze pe direcția securității și independenței energetice cu o viteză fără precedent, însă catalizatorul schimbărilor a fost războiul Rusiei în Ucraina.
Victor Parlicov a subliniat că un prim pas în procesul consolidării independenței față de energia de import a fost făcut odată cu sincronizarea sistemului electroenergetic național cu cel european, ENTSO-E, care a asigurat stabilitatea sistemului atunci când Rusia ataca infrastructura energetică din Ucraina, în același timp R. Moldova a reușit să avanseze în procesul de integrare în piața europeană.
Victor Parlicov a povestit și despre crearea piețelor organizate de energie, gestionate de către o filială a bursei române de energie, OPCOM. Aceasta va lansa și opera în acest an o platformă electronică de tranzacționare a energiei electrice.
Ministrul a povestit despre prioritățile pe domeniul eficienței energetice, dar și despre oportunitățile pe care le oferă Guvernul pentru sectorul public și cel privat. În acest context Victor Parlicov a împărtășit celor prezenți prioritățile unui nou program, care va permite accesarea finanțărilor pentru performanța energetică a clădirilor publice, dar și a povestit despre funcționalitatea Fondului de eficiență energetică în sectorul rezidențial, care va acoperi până la 70% din totalul cheltuielilor necesare pentru realizarea măsurilor de eficiență energetică și valorificarea potențialului de energie regenerabilă.
În acest sens, ministrul a dat exemplul celei mai înalte clădiri din Bălți, un bloc cu 17 etaje, în care a fost schimbat sistemul de distribuție a agentului termic pe unul orizontal.
Cât ține de valorificarea energiei regenerabile, ministrul a menționat că Republica Moldova ar putea fi primul stat care va demonstra că modelul de industrializare pe energie verde este unul fezabil.