Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a reacționat la solicitarea premierului Dorin Recean și, împreună cu mai mulți funcționari din primării, consilii raionale, salvatori și specialiști în construcții hidrotehnice, a ieșit în teren pentru „demararea procesului de inventariere a lacurilor și barajelor din țară”.
Ministrul Mediului confirmă că, în urma informațiilor oferite de Agenția „Apele Moldovei”, lacurile nu au mai fost verificate din 2019 și că din totalul celor peste 6700 de lacuri și iazuri naturale și de acumulare, doar 14% dispun de regulamente de exploatare.
În aceste condiții, Agenția „Apele Moldovei” va dispune crearea unui grup de lucru care va verifica, în regim de urgență, lacurile, începând cu cele mai mari, care depășesc suprafața de 35 de hectare.
Într-o primă vizită de inspecție, ministrul de la Mediu a mers la lacul din Mingir, raionul Hâncești, acolo unde, printre neregulile depistate, s-a constatat că barajul avea un termen depășit de exploatare.
Sergiu Lazarencu a solicitat ca gestionarii și proprietarii de baraje și lacuri de acumulare, care nu se conformează cerințelor de exploatare, să le fie reziliate contractele de arendă și, după caz, să fie expropriați.
Amintim, în urma averselor și inundațiilor din 14, 15 și 16 septembrie au cedat digurile lacurilor din Romanovca și Covurlui din raionul Leova. De asemenea, un risc sporit de deteriorare a fost în cazul lacului din Sărata Nouă.