VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministrul Justiției, despre cazul șefului Comisiei Pre-Vetting: Anterior, nu au fost constatate abateri. Acest membru a fost propus de partenerii de dezvoltare

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este convinsă că discuțiile din spațiul public, inclusiv ancheta Centrului de Investigații Jurnalistice, în care este vizat președintele Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel, nu a „afectat prestigiul” reformelor inițiate în justiție.

„Sigur, orice reformă complexă ce ține de justiție trezește diverse opinii. Nu credem că a fost afectat prestigiul, al justiției, să spunem așa, pentru că aceste reforme inițiate în R. Moldova au fost planificate tocmai pentru ca să restabilească încrederea cetățenilor în justiție. Ceea ce ține de informațiile cu privire la președintele Comisiei Pre-Vetting a fost un comunicat detaliat în privința activității acestuia în cadrul Curții Penale Internaționale și, de fapt, s-a efectuat un audit care a demonstrat și s-a făcut o reformă ambițioasă în interiorul acelei Curți Penale Internaționale și nu au fost constatate încălcări sau abateri din partea acestui membru. Acest membru, în calitate de de expert internațional care a fost desemnat face parte din comisia de evaluare, adică Pre-Vetting, a fost înaintat la propunerea partenerilor de dezvoltare, având recomandări pe mai multe aspecte”, a declarat ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru în cadrul unei conferințe pe care a avut-o împreună cu ministrul Justiției de la București, Alina Gorghiu.

Amintim, pe data de 25 martie 2024, portalul www.anticorupție.md a publicat o investigație jurnalistică cu referire la mai multe articole din presa internațională, care confirmă faptul încălcării legislației de către președintele Comisiei pre-vetting. Potrivit articolului apărut în presă, Hermen von Hebel a încălcat legea, eliberând din funcție mai mulți angajați ai Curții Penale Internaționale și a ascuns informația că deține, în prezent, funcția de judecător la Curtea de Apel din Den Bosch a Olandei, fapt care „este incompatibil cu statutul de membru al Comisiei de evaluareˮ.

Ulterior, au fost cerute demisii din parte unor forțe politice, iar fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a precizat că acest scandal scade din credibilitatea procedurii Pre-Vetiing.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.