VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Ministrul austriac de Interne se opune intrării în Schengen a României, Bulgariei și Croației

Comisia Europeană dorește ca Bulgaria, Croația și România să intre în Spațiul Schengen. Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, se pronunță împotriva aderării celor trei, citat de publicațiile Kurier și Der Standard.

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană a publicat o comunicare favorabilă extinderii Spațiului Schengen prin includerea Bulgariei, Croației și României. „Este timpul să le urăm bun venit", a declarat miercuri, la Bruxelles, comisara pentru afaceri interne Ylva Johansson.

Executivul de la Bruxelles a cerut statelor membre să permită acestor trei state membre „participarea deplină” la spațiul Schengen. Votul ar trebui să aibă loc la Bruxelles pe 8 decembrie la Consiliul JAI și este necesară unanimitatea.

Doar Olanda se opunea în mod public. Au apărut apoi ceva informații privind opoziția unui partid din Suedia, dar acum Austria se numără printre opozanții extinderii, a declarat pentru Kurier ministrul austriac de interne Gerhard Karner (ÖVP).

„Nu este timpul să votăm acum pentru extindere dacă sistemul de control la frontierele externe nu funcționează”, a spus oficialul austriac.

Ceea ce a declanșat această rezistență este fluxul de refugiați care se îndreaptă către Europa Centrală prin Balcani. Peste 90.000 de migranți au fost deja reținuți în Austria în acest an, dintre care 75.000 nu erau înregistrați în nicio altă țară a UE, potrivit Ministerului de interne.

Prin urmare, extinderea va fi un subiect fierbinte pe agenda reuniunii speciale a miniștrilor de interne de săptămâna viitoare. Mai ales când Croația e pe cale să intre în Spațiul Schengen. Cu toate acestea, nu va exista un vot special pentru Croația, deoarece Președinția Consiliului UE - Cehia - dorește un singur vot pentru toate cele trei state.

„Extinderea unui sistem defect nu poate funcționa. Situația din Europa arată clar că protecția frontierelor externe a eșuat”, a precizat Karner.

În luna ianuarie, ministrul afacerilor interne Lucian Bode a exprimat aprecierile sale pentru sprijinul Austriei în privința aderării României la Schengen, după o întâlnire cu omologul său austriac.

Comisara pentru afaceri interne Ylva Johannson a declarat că cele trei state sunt pregătite să facă parte din spațiul Schengen. 

Liderii Serbiei, Ungariei și Austriei au semnat miercuri la Belgrad un memorandum de înțelegere privind respingerea migranților ilegali de la frontierele externe ale UE.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.