VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministru: Raportul de audit extern al datoriei Moldovagaz va fi transmis Gazpromului

Ministrul energiei, Victor Parlicov, susține că raportul de audit extern al datoriei SA „Moldovagaz” urmează să fie transmis în scurt timp concernului rus „Gazprom”. Acesta va fi însoțit de un proiect de acord privind reglementarea datoriilor istorice în valoare de peste 720 de milioane de dolari.

Potrivit ministrului, auditul denotă că o parte semnificativă din datoriile la gaz s-au format urmare a creditării „Moldovagaz” de către „Gazprom”.

Ministrul a evitat să numească cifre exacte din raportul pe care l-a consultat, făcând trimitere la clauzele agreate de părți.

Totuși, el a declarat la Europa Liberă că o parte semnificativă din datoriile „Moldovagaz” față de Gazprom s-a acumulat din motiv că gigantul rus a acoperit niște cheltuieli ale companiei de la Chișinău considerate inacceptabile de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Ministrul a mai spus că sunt și datorii care nu au fost confirmate prin acte. „Auditorii independenți au făcut o evaluare, o estimare a sumei pe care conducerea „Moldovagaz” a cheltuit-o imprudent, fără a fi inclusă, fără a fi acceptată în tarif de către reglementator”, a spus în podcast ministrul energiei.

Victor Parlicov a precizat că, după ce va fi transmis companiei „Gazprom”, raportul de audit va fi publicat, astfel încât opinia publică să-l poată consulta, notează IPN.

Ministrul energiei a mai spus că fondurile cheltuite pentru efectuarea raportului de audit de către cele două companii – Wikborg Rein Advokatfirma AS (Norvegia) și Forensic Risk Alliance & Co (Marea Britanie) – s-au justificat pe deplin. Parlicov a precizat că de la suma inițială de 800 de mii de euro, convenită inițial de Agenția Proprietății Publice cu cele două companii, contractul a fost modificat pe parcurs, astfel că suma finală a ajuns la 1,15 milioane de euro.

Întrebat cum califică relațiile Republicii Moldova cu „Gazprom”, Victor Parlicov a menționat că acestea sunt pe pauză și că, de când a fost numit ministru, nu a avut nicio discuție cu responsabili ai concernului rus. Mai întâi, spune ministrul, trebuie să existe un subiect de discuție, iar acesta, în opinia sa, va apărea după ce „Gazprom” va primi rezultatele auditului și proiectul acordului de reglementare a datoriilor.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.