Cetățenii nu ar trebui să se axeze pe gradul de vulnerabilitate atribuit, ci pe valoarea compensației. O spune ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, potrivit căruia 91% dintre cetățenii care vor primi compensații în factură, în această iarnă, vor achita același tarif ca și anul trecut, indiferent de categoria de vulnerabilitate.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale face apel la cetățeni să semnaleze eventuale erori ale sistemului și dă asigurări că oamenii își vor primi compensațiile, inclusiv retroactiv.
În acest an, 91% dintre cetățenii care vor primi compensații la energie, vor achita facturi similare celor de anul trecut. Ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că acolo unde s-au produs erori, oamenii își vor primi compensațiile retroactiv.
„91% din cei care vor primi compensații în factură, vor achita același tarif ca și anul trecut, indiferent de gradul de vulnerabilitate. Cetățenii să atragă atenție la valoarea finală a compensației și mai puțin la gradul de vulnerabilitate. Dacă s-a produs vreo greșeală în sistem și în luna noiembrie cineva a primit o compensație mai mică decât i se cuvenea, această greșeală va fi rectificată și toți vor primi compensații, inclusiv, prin recalcul. Încurajăm cetățenii să semnaleze eventuale erori”, a spus Alexei Buzu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV, citat de IPN.
Potrivit gradelor de vulnerabilitate stabilite, cetățenii din categoria de vulnerabilitate extremă achită un tarif de 12 lei/m3, cetățenii din categoria de vulnerabilitate foarte ridicată achită un tarif la gaz 12,2 lei/m3, categoria vulnerabilitate ridicată – 12,4lei/m3, iar cetățenii din categoria vulnerabilitate medie achită un tarif de 12,6 lei/m3.
„Anul trecut, tariful la energie era mult mai mare. În plus, în 2022 consumul de gaz a fost mai mare și respectiv, consumul lua o parte mai mare din veniturile gospodăriilor. O altă explicație este că în acest an sistemul de vulnerabilitate energetică are acces la mai multe surse de date. Respectiv, în acest an, cunoaștem mult mai bine care sunt veniturile reale ale oamenilor. Noi, pe de o parte, avem misiunea de a ajuta gospodăriile să depășească cu bine această iarnă, pe de altă parte, avem responsabilitatea de a cheltui cât mai eficient resursele publice. La gaz, pentru categoria extremă, compensăm până la 12 lei. Noi am încercat să ne asigurăm că oferim un tarif final pentru 91% din cei care vor primi compensații, similar cu cel de anul trecut. Iar în familiile cu venituri mai mici să avem o țintire mai bună prin acea plată monetară care a crescut la 800 de lei”, a mai spus ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Cetățenii care nu sunt de acord cu gradul de vulnerabilitate atribuit, sau au întrebări suplimentare privind acordarea categoriei de vulnerabilitate energetică, pot apela la Linia Verde: 0 8000 5000 sau expedia un mesaj la adresa electronică: suport@compensatii.gov.md.