VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Ministra Justiției: Deciziile CSE sunt obligatorii. Unii judecători CSJ care și-au dat demisia vin la serviciu

Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale privind suspendarea demisiilor judecătorilor Curții Supreme de Justiție este obligatorie. O spune ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, potrivit căreia prin această decizie temporară statul vrea să asigure funcționalitatea Curții Supreme de Justiție pentru a continua reforma sistemului. Ministra Justiției spune că a discutat cu judecătorii demisionari ai CSJ, iar unii dintre ei s-au conformat deciziei de suspendare a demisiilor, notează IPN.

Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, cererile de demisie ale unor judecători de la Curtea Supremă de Justiție au fost suspendate pe un termen de 30 de zile. Ministra Justiției spune că decizia este una atipică și vine să asigure funcționalitatea instituției care are menirea să examineze contestațiile judecătorilor care nu au trecut evaluarea comisiei pre-vetting. Potrivit Veronicăi Mihailov-Moraru, în lipsa judecătorilor CSJ, există riscul ca Adunarea Generală a Judecătorilor să nu-și numească membrii în componența CSM nici la ședința din 28 aprilie.

„Această decizie a fost adoptată în contextul stării de urgență, urmare a blocajelor din sistemul justiției. Noi ne-am gândit în primul rând la interesul public, la funcționalitatea Curții Supreme de Justiție care este unica instanță supremă pe rolul căreia se află spre examinare multe dosare de importanță majoră, fiind vorba și de contestațiile depuse împotriva deciziilor comisiei de pre-vetting. Dacă la CSJ nu este un număr suficient de judecători este în pericol examinarea contestațiilor până la ședința Adunării Generale a Judecătorilor preconizată pentru 28 aprilie”, a spus ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moranu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Ministra Justiției spune că deși deciziile CSE sunt obligatorii, unii dintre judecătorii demisionari ai CSJ s-au conformat deciziei, alții refuză examinarea dosarelor.

„Decizia CSE a fost adoptată vineri, iar luni am avut o discuție cu judecătorii Curții Supreme de Justiție și am discutat modalitatea de executare a acestei decizii. Unii dintre judecători au avut opinii diferite cu privire la legalitatea acesteia. Noi am spus că deciziile CSE sunt obligatorii. A doua zi s-au format anumite complete de judecată. Ei se prezintă la serviciu, dar au o reticență în a examina dosare. Din punctul de vedere al statului noi vrem să epuizăm toate modalitățile legale de a asigura funcționalitatea instituției. Faptul că unii nu se conformează deciziei CSE este regretabil. Dar asta ne spune mai multe lucruri despre responsabilitatea lor”, a mai spus ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Adunarea Generală a Judecătorilor a fost convocată la data de 17 martie. La ședință urmau să fie aleși membrii Consiliului Superior al Magistraturii din partea judecătorilor. Magistrații au decis să amâne ședința pentru 28 aprilie, așteptând rezultatele contestațiilor depuse de judecătorii care nu au trecut evaluarea comisiei pre-vetting. Pe de altă parte, majoritatea judecătorilor CSJ, inclusiv cei care au pe rol contestațiile respective, și-au prezentat demisia. O decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale i-a obligat să-și continue activitatea timp de o lună.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.