VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Ministerul Sănătății: Medicamentele nu tratează alergia la ambrozie, măsura principală este eradicarea buruienii

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a venit cu un comentariu în legătură cu cazurile de alergie la ambrozie. Potrivit ministerului, medicamentele nu tratează această problemă doar reduc amplitudinea simptomelor, iar măsura principală de prevenire a alergiei constă în evitarea expunerii la ambrozie și eradicarea buruienii.

„Alergia la ambrozie este reacția organismului la polenul acestei plante. Măsura principală de prevenire a alergiei constă în evitarea expunerii la ambrozie. Pentru a putea fi diminuat contactul cu aceasta, planta trebuie să fie nimicită. Tratamentele medicamentoase recomandate de medicul alergolog au menirea doar să reducă amplitudinea simptomelor. Oferirea accesului gratuit la medicamente antialergice persoanelor, majoritatea sănătoase, cu alergie la ambrozie, nicidecum nu va soluționa incidența acestor stări, soluția fiind eradicarea buruienii”, se menționează în comentariul ministerului.

Astfel, ministerul Sănătății sugerează autorităților locale să se concentreze pe desfășurarea acțiunilor de combatere a buruienii, cu efecte negative asupra sănătății populației, nu ocazional, în lunile august-septembrie, când sezonul de înflorire este în toi, dar cu regularitate.

Autoritățile din domeniul sănătății îndeamnă cetățenii să sesizeze autoritățile locale și să le solicite stârpirea lanurilor de ambrozie.

Potrivit legislației, responsabili de distrugerea ambroziei sunt proprietarii sau administratorii de terenuri și autoritățile publice locale în gestiunea cărora se află spațiile de lângă drumurile publice, căile ferate, parcuri, lacuri, zone de agrement, etc.

Responsabile de verificarea și monitorizarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia sunt subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului, ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.