VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministerul Justiției, despre supraaglomerarea Penitenciarului nr. 13: Numărul deținuților s-a diminuat

Ministerul Justiției a venit cu o reacție la evaluarea Asociației Promo-LEX în care se arată că Penitenciarul nr. 13 din Chișinău se confruntă cu o suprapopulare gravă, depășind cu 98,9% standardele internaționale.

Într-un comunicat remis presei, instituția precizează că numărul deținuților în Penitenciarul nr. 13 s-a diminuat de la peste 1.200 în anul 2016 până la circa 700 de persoane la începutul acestui an.

Pe marginea raportului publicat recent, se impun câteva precizări, pentru a clarifica anumite informații și interpretări eronate. În partea ce vizează constatările raportului referitoare la suprapopularea penitenciarului, menționăm că, datorită măsurilor întreprinse de autorități, numărul deținuților în Penitenciarul nr. 13 s-a diminuat de la peste 1200 în anul 2016 până la circa 700 de persoane la începutul acestui an. Situația din Penitenciarul nr.13 s-a îmbunătățit considerabil în ultima perioadă, lucru remarcat atât de organismele internaționale în materia drepturilor omului, cât și de cele naționale. Una dintre măsurile implementate a fost transferul minorilor aflați în arest preventiv în Centrul de detenție pentru minori și tineri din Goian, din martie 2023. În acest an, se planifică și transferarea tinerilor cu vârsta de până la 21 ani, ceea va contribui la diminuarea supraaglomerării Penitenciarului nr. 13. Un alt exemplu de respectare a condițiilor minime de detenție este sectorul de femei, unde se află circa 40 de deținute într-un spațiu destinat pentru 80 de persoane”, subliniază Ministerul Justiției.

Totodată, instituția subliniază că reducerea numărului de deținuți în Penitenciarul nr. 13 rămâne prioritatea numărul unu pentru Ministerul Justiției.

Pentru aceasta se propune: transferul unor preveniți în alte izolatoare de urmărire penală, acelerarea procedurilor de escortare și transfer, fapt ce ar reduce durata aflării în detenție, și excluderea temeiului de transfer în Penitenciarul nr. 13 a anumitor categorii de condamnați, cum ar fi cei citați în alte cauze penale. Ministerul Justiției a fost și rămâne deschis pentru cooperarea cu societatea civilă și pledează în continuare pentru respectarea drepturilor omului și a demnității umane, inclusiv în privința persoanelor private de libertate”, se mai arată în comunicatul remis.

Amintim că la data de 26 ianuarie, Asociația Promo-LEX a prezentat un raport în care se menționează că Penitenciarul nr. 13 se confruntă cu o suprapopulare gravă, depășind cu 98,9% standardele internaționale.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.