VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministerul ceh de Finanţe propune un impozit de 60% pe profiturile excedentare din perioada 2023-2025 în sectorul energetic şi bănci

Ministerul de Finanţe ceh a propus joi impunerea unui impozit de 60% pe profiturile excedentare obţinute în perioada 2023-2025 de sectorul energetic şi băncile mari, a declarat ministrul Zbynek Stanjura, citat de Reuters.

Stanjura a declarat într-o conferinţă de presă că taxa va strânge aproximativ 85 de miliarde de coroane (3,41 miliarde de dolari) doar anul viitor şi se va aplica producţiei, distribuţiei şi comerţului de energie electrică şi gaze, precum şi exploatării combustibililor fosili, procesarea petrolului şi comerţul cu ridicata a combustibililor.

Propunerea, care necesită aprobarea parlamentară, prevedea venituri de 50 de miliarde de coroane anul viitor din sectorul energetic şi 33 de miliarde de coroane de la bănci.

Veniturile totale ar trebui să scadă la 39 de miliarde de coroane în 2024 şi la 25 de miliarde de coroane în 2025, a spus ministerul într-o prezentare.

Baza pentru determinarea profiturilor excedentare va fi câştigurile medii din ultimii patru ani plus 20%.

Schema va afecta doar băncile mari, definite de un prag de câştig de 6 miliarde de coroane.

Impozitul va fi complementar plafonului european de 180 de euro pe magawatt-oră de energie electrică produsă din alte surse decât gazele naturale şi cărbunele, peste care toate veniturile vor fi luate de guvern.

Stanjura a spus că plafonul ar trebui să aducă aproximativ 15 miliarde de coroane pe an net.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.