VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministerul Agriculturii nu va restricționa importul de cereale din Ucraina

Ministerul Agriculturii nu intenționează, deocamdată, să vină cu vreo decizie privind restricționarea importului de cereale din Ucraina. Autoritatea va urmări pașii făcuți de Comisia Europeană în acest sens, după care va lua o decizie finală.

Răspunsul vine din partea ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, care astăzi a avut o întâlnire cu membrii Asociației ”Forța Fermierilor”. Organizația a cerut săptămâna trecută suspendarea importurilor de grâu, porumb și floarea-soarelui din Ucraina, în caz contrar agricultorii locali vor intra într-o criză și mai mare.

În schimb, Vladimir Bolea i-a încurajat pe agricultori că va pregăti mecanisme suplimentare de subvenționare.

”Comisia Europeană nu are o decizie definitivă până la ora actuală. Urmărim evenimentele din regiune și în baza modelului UE, ministerul va elabora un set de măsuri care să vină în întâmpinarea agricultorilor pentru a face față constrângerilor economice. Suplimentar, vom lucra asupra diversificării subvențiilor pentru agricultori. Aici mă refer la identificarea unor resurse financiare adiționale ce vor fi oferite sub formă de subvenții producătorilor agricoli pentru a micșora costurile de producție”, a declarat ministrul Vladimir Bolea.

Săptămâna trecută, Asociația ”Forța Fermierilor” a cerut interzicerea temporară a importului de cereale din Ucraina, car a provocat o prăbușire a prețurilor pe piața locală, crearea unui mecanism riguros de monitorizare a tranzitului producției din Ucraina și accelerarea negocierilor cu UE în vederea obținerii în vara și toamna acestui an a compensațiilor pentru fermierii mici și mijlocii în legătură cu reducerea prețurilor pentru cereale și oleaginoase.

Amintim, Comisia Europeană a introdus o restricție temporară de import în Polonia, România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria a cerealelor. Totodată, UE va aloca acestor state compensații suplimentare pentru agricultorii afectați.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.