Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că militarii din țările NATO se află deja în Ucraina, dar nu a precizat despre ce țări e vorba.
„Soldații NATO sunt deja prezenți în Ucraina. Și aș dori să le mulțumesc ambasadorilor acelor țări care și-au asumat acest risc. Aceste țări știu cine sunt, dar nu pot fi dezvăluite. Spre deosebire de alți politicieni, nu voi anunța lista”, a declarat Sikorski, citat de libertatea.ro.
Demnitarul a adăugat că prezența trupelor NATO în Ucraina nu este „ceva de neconceput” și a aprobat inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, care a spus că „nu exclude” trimiterea de trupe NATO în Ucraina. „Ideea este că Putin se teme de noi, mai degrabă decât nouă să ne fie frică de Putin”, a adăugat Sikorski.
Reprezentantul Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, comentând pentru Izvestia declarația lui Sikorski a spus că reprezentanții alianței „nu are rost să nege în continuare”.
Pe 26 februarie, președintele francez Emmanuel Macron, vorbind după o conferință a liderilor a 20 de țări europene, a declarat că nu exclude trimiterea de trupe NATO în Ucraina. În zilele care au urmat, reprezentanții majorității altor țări occidentale, inclusiv ai Statelor Unite, au respins această posibilitate. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a mai spus că alianța nu are astfel de planuri.
Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, comentând cuvintele lui Macron, a afirmat că dacă trupele NATO apar în Ucraina, un conflict direct între Rusia și alianță va deveni inevitabil. Pe 4 martie, Macron a clarificat că Franța nu ia în considerare posibilitatea de a-și trimite contingentul militar în Ucraina, ci „începe discuții” și se gândește la tot ce se poate face pentru a-i sprijini pe ucraineni. De asemenea, el a clarificat mai târziu că „a nu exclude ceva nu înseamnă a face asta”. În timpul unei întâlniri cu liderii partidelor politice franceze din 7 martie, Macron a spus că nu ar trebui să existe restricții privind sprijinul pentru Ucraina. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a răspuns că „atunci Rusia nu mai avea linii roșii în raport cu Franța”.