În Republica Moldova, incidența cancerului de sân, în anul 2023, a constituit 49,3 cazuri la 100 mii populație sau 1.251 de cazuri, fiind unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer, plasându-se pe locul întâi și cauza principală de deces printre femei.
Datele au fost făcute publice în contextul marcării lunarului de conștientizare a cancerului mamar.
Șefa Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Olesea Croitor, a menționat pentru Moldpres că lunarul este o campanie anuală de sensibilizare și conștientizare a populației privind importanța măsurilor de prevenire și depistare precoce a cancerului mamar. Recunoscută ca luna de culoare roz, în această perioadă femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți și să-și amintească despre faptul că depistarea la timp a bolii crește rata de succes a vindecării.
În acest context, Ministerul Sănătății și Institutul Oncologic au lansat acum un an și o campanie specială de depistare precoce a cancerului mamar. Până acum, peste 8.000 de femei au beneficiat de investigațiile oferite în cadrul acestui program. 500 de femei au fost consultate de medicii de la Institutul Oncologic. La 72 dintre acestea a fost confirmat diagnosticul de cancer. Majoritatea cazurilor depistate au fost în stadii incipiente, oferind astfel șanse mai mari de succes în tratament.
Conform specialiștilor, există mai mulți factori de risc, atât modificabili, cât și nemodificabili care sunt asociați cu cancerul de sân (istoric familial și factori genetici, vârstă, istoricul menstrual și reproductiv, anumite modificări ale genomului, terapia de substituție hormonală combinată).
Printre factorii condiționați de stilul de viață, specialiștii menționează: consumul de alcool, inactivitatea fizică, alimentația nesănătoasă, obezitatea, consumul de tutun, radiațiile.
Medicii reiterează că, în cazul în care este diagnosticat precoce și tratat corespunzător, rata de supraviețuire după cancer mamar este de 99%.